Lees verder

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het bewust zijn van het huidige moment zonder te oordelen. Het gaat om volledige aandacht geven aan wat er nu gebeurt, zowel intern als extern.

Mindfulness, vaak vertaald als ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’, is het bewust en zonder oordeel aandacht geven aan het huidige moment. Het is een eeuwenoude praktijk die zijn wortels heeft in boeddhistische meditatietradities, maar in de afgelopen decennia heeft het een seculiere vorm aangenomen die wereldwijd wordt toegepast, zowel in therapeutische contexten als in het dagelijks leven.

De kern van mindfulness bestaat uit de volgende componenten.

Het huidige moment
Bij mindfulness gaat het erom volledig aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder te worden meegesleept door gedachten over het verleden of de toekomst.

Niet-oordelen
Een belangrijk aspect van mindfulness is het observeren van ervaringen zonder ze te labelen als goed of slecht. Het gaat erom dingen te zien zoals ze echt zijn, zonder ze te beoordelen.

Observatie
Mindfulness moedigt je aan om een opmerkzame waarnemer te worden van je eigen gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, en van de wereld om je heen.

Acceptatie
Acceptatie binnen mindfulness betekent dat je de dingen accepteert zoals ze zijn, zonder de behoefte ze te willen veranderen. Het gaat om het herkennen en toelaten van je ervaringen, ongeacht of ze aangenaam, onaangenaam of neutraal zijn.

Waarom is mindfulness belangrijk?
In onze hectische, moderne wereld word je vrijwel constant afgeleid, waardoor je je vaak ontkoppelt voelt van het huidige moment. Dit kan leiden tot stress, angst en ontevredenheid. Door regelmatig mindfulness te beoefenen kun je leren om meer aanwezig, alert en betrokken te zijn in je leven. En deze betrokkenheid leidt tot een dieper gevoel van welzijn en tevredenheid.

Toepassingen van mindfulness
Mindfulness wordt tegenwoordig in diverse contexten toegepast. Dit varieert van klinische therapie├źn of trainingen, zoals Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), tot toepassingen van mindfulness in het onderwijs, in bedrijven en organisaties en in de sport. Studies tonen aan dat het beoefenen van mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van je concentratie, het bevorderen van je emotionele welzijn en zelfs het versterken van je immuunsysteem.

Mindfulness is een praktijk die primair draait om bewust en zonder oordeel in het huidige moment zijn. Door deze kwaliteit van aandacht te cultiveren, kom je meer en in dieper contact met jezelf en de wereld om je heen. Zo leidt mindfulness tot een dieper gevoel van vrede, begrip en algemeen welzijn.