Wat houdt relatietherapie precies in?

Relatietherapie, of ook wel partnerrelatietherapie genoemd, is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de relatie tussen partners. Het doel is het oplossen van problemen en conflicten waarmee koppels worden geconfronteerd en het bevorderen van betere communicatie en begrip tussen de partners. Enkele zaken die aan de orde komen tijdens relatietherapie zijn communicatie, conflicten, verbinding, herkennen van patronen, besluitvorming, begrip voor elkaar en emoties.

Over communicatieverbetering
Veel stellen zoeken relatietherapie omdat ze moeite hebben met communiceren. De relatietherapeut kan jullie helpen effectiever te communiceren door te leren luisteren en hun gevoelens en behoeften duidelijk te uiten.

Over conflictresolutie
Conflicten zijn onvermijdelijk in relaties, maar de manier waarop koppels met die conflicten omgaan, kan variëren. Relatietherapeuten leren stellen technieken om conflicten op een gezonde en productieve manier op te lossen.

Verdiepen van verbinding
Soms zoeken koppels relatietherapie niet vanwege grote conflicten, maar omdat ze zich vervreemd voelen van elkaar. Relatietherapie kan hen helpen die connectie opnieuw te vinden.

Begrijpen van patronen
In relatietherapie kunnen koppels vaak herhalende, negatieve patronen in hun interactie identificeren. De relatietherapeut helpt hen deze patronen te herkennen en te veranderen.

Besluitvorming
Of het nu gaat om het al dan niet voortzetten van een relatie, het aangaan van een huwelijk, gezinsplanning of andere grote beslissingen, relatietherapie kan jullie ondersteunen bij het maken van goed gefundeerde keuzes.

Relatietherapie is geschikt voor zowel gehuwde als niet-gehuwde stellen, alsook voor stellen van alle geslachten en seksuele oriëntaties. Hoewel het fijn is als beide partners gemotiveerd zijn voor relatietherapie en dus beide aanwezig zijn tijdens de therapie, kunnen individuele sessies relatietherapie voor één van de partners ook nuttig zijn. Bijvoorbeeld als de andere partner niet mee wil naar de relatietherapeut.