Is mindfulness zweverig?

Wij vinden van niet.

Mindfulness is aandachtig zijn waar je nu bent. We zijn vaak met ons hoofd ergens anders. Eet je wel eens een maaltijd, terwijl je achteraf pas beseft hoe lekker het was? Tijdens de maaltijd waren je gedachten ergens anders. Mindfulness leert je om aanwezig te zijn ín het moment. Het is een vaardigheid dat je kunt leren.

In het moment aanwezig zijn zien wij als iets concreets. Alles behalve zweverig dus. Het is een stukje werkelijkheid, waar je bewust in aanwezig bent.

MindfulnessFabriek associeert de mindfulnesstraining niet met een vorm van religie of andere dogma’s. Wij zijn gewoon mensen, net als jij, die ons leven leven en dit doen we graag bewust. Wij geloven dat een nuchtere bewustwording en zelfkennis kan bijdragen aan een betere wereld.

Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mindfulness effectief is. Enkele conclusies:

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen.
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen.
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie.
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk.
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht.

Mindfulness (en de effecten) is dus alles behalve zweverig. Door een mindfulness training te volgen, ontwikkel je vaardigheden die je de rest van je leven kunt blijven toepassen.

Wat zijn de effecten van mindfulness?

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht

Interesse in de mindfulnesstraining?

Bekijk agenda

Wat is mindfulness?

Mindfulness is iets dat je eigenlijk alleen maar met heel veel woorden kunt omschrijven, omdat je het al snel tekort doet met weinig woorden. We proberen het toch met weinig woorden: mindfulness is aandacht voor je ervaring op dit moment. Kun je dat? Met je volle aandacht nu luisteren? Kijken? En bewust zijn van je omgeving? Tegelijkertijd. Aandacht voor jezelf op dit moment? Echt voelen wat je voelt. Nu. Je lichaam. Je emoties. Bewust van de gedachten die je nu hebt. Mindfulness heeft zoals je merkt alles te maken met zeer bewust in het leven staan.

En wat heb je er eigenlijk aan? Aan mindfulness? Het meest kernachtig geformuleerd, zeggen wij: mindfulness geeft je de vrijheid om de juiste keuzes te maken. Het juiste te doen. Te doen wat goed en gezond is voor jou, binnen jouw mogelijkheden. Het meest simpel gezegd: Wat doe je als je honger hebt? Je gaat naar de bakker om een brood te kopen. Wat doe je als je moe bent? Je gaat liggen om te rusten. Dat is in essentie mindfulness. Dit lijkt simpel, maar we hebben ons leven zo ingewikkeld gemaakt, dat het zo simpel niet meer is. We hebben stress, last van depressie en angst. We raken als we niet oppassen burn-out. We laten ons leven door anderen en door de maatschappij. Juist daarom is het heel zinvol om aan mindfulness te doen. Om vanuit rust en aandacht de regie weer over je eigen leven te pakken.

Dus wat is mindfulness? Bewust zijn, van moment tot moment, van wat je doet, voelt en denkt (in jezelf) en van hoe je in relatie staat met je omgeving en de mensen om je heen (buiten jezelf). En op basis van al deze indrukken het juiste doen.

Door ‘mindful’ in het leven te staan kun je de juiste keuzes maken die je gezondheid bevorderen en je leven waardevoller maken.

Bekijk agenda

Wat is een mindfulnesstraining MBSR?

De MBSR mindfulnesstraining is de officiële wetenschappelijk bewezen effectieve training die wereldwijd wordt aangeboden. De training bestaat uit acht lessen van 2,5 uur en een oefendag van vier uur. Je ontvangt in de eerste les een hard-cover werkboek die je kunt gebruiken gedurende de training.

De lessen bestaan grofweg uit drie onderdelen:

 1. praktische oefenen die je direct zelf kunt toepassen
 2. theorie
 3. bespreken van oefeningen

De mindfulnesstraining bij MindfulnessFabriek is geen therapie, maar een training. Je leert vaardigheden die je kunt toepassen in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit.

De onderwerpen die aan bod komen:

– les 1: de automatische piloot
– les 2: waarnemen, omgaan met obstakels
– les 3: grenzen
– les 4: stress
– les 5: stress bewust beantwoorden
– les 6: gedachten zijn geen feiten, mindful communiceren
– les 7: zelfzorg, aandacht voor actie
– les 8: blik op de toekomst. hoe nu verder?

Oefendag
Op de mindfulness oefendag bij MindfulnessFabriek passeren de verschillende oefeningen uit de training de revue. Dit gebeurt veelal in stilte, zodat je weinig afleiding hebt.

 Gratis-book en agenda

Maak kennis met onze trainingen door het e-book te downloaden, geheel gratis. Of bekijk direct de mogelijkheden op één van onze locaties in het land.

Wat is de mindfulnessPLUS training?

MindfulnessPLUS is een mooi vervolg op de basistraining mindfulness MBSR. De training kan echter ook zeker gevolgd worden zonder dat je de basistraining hebt gedaan. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en biedt een aanvulling op mindfulness. Het doel van deze training is het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit. De onderwerpen die behandeld worden zijn:

Week 1: Niet je goed voelen; goed voelen!
Week 2: Leren met je gedachten om te gaan
Week 3: Ruimte maken voor onplezierige gevoelens
Week 4: Contact maken met het hier en nu
Week 5: Kennis maken met het observerende zelf
Week 6: Je hart volgen: richting geven aan je leven
Week 7: Actie ondernemen voor een rijk en zinvol leven
Week 8: ACT toepassen in moeilijke situaties

MindfulnessPLUS is een ACT training. ACT staat voor ‘Acceptatie en Commitment Therapie’ en is een innovatieve, luchtige en warme wetenschappelijk bewezen vorm van gedragstherapie waarbij het veranderen van je dagelijks leven op de voorgrond staat. Je onderzoekt wat voor jou belangrijk is om vervolgens stappen te zetten om te veranderen wat je wilt veranderen, en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Mindfulness speelt zeker een rol in deze training, maar de training biedt ook meer dan dat.

ACT is gericht op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit. Deze flexibiliteit bepaalt hoe je omgaat met negatieve gedachten, onaangename gevoelens en (lichamelijke) ervaringen. Hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker je kunt omgaan met de moeilijke ervaringen die je tegenkomt en hoe beter je je leven kunt invullen op basis van de dingen die waardevol/belangrijk zijn voor jou. Je leert dus hoe je een waardevol en zinvol leven kunt leiden. Het effect: je leert hoe je lichtvoetiger kunt leven.

Onze mindfulnessPLUS training is geen meditatietraining. Er zitten wel aandachtsoefeningen verweven in het programma, maar dit is slechts een klein onderdeel.

Meer informatie ontvangen?

Wil je precies weten waar de training over gaat? Neem dan contact met ons op via 088 2032600. We kunnen je in contact brengen met een van onze trainers. Hij/zij kan je vrijblijvend van alles vertellen over de training en je kunt alle vragen stellen. Zo weet je snel wat je kunt verwachten.

Bekijk het aanbod

Hoe blijf ik mindful?

Na 8 weken is de basistraining klaar. Je hebt geleerd hoe je aandachtig kunt zijn in het moment en hoe je wijs om kunt gaan met stress, maar het is slechts een begin. Mindfulness is geen toverstokje dat je van je stress afhelpt. It’s a way of life. MindfulnessFabriek biedt mogelijkheden om je vaardigheden te onderhouden en verder te ontwikkelen.

Veel deelnemers geven aan het eind van de basiscursus mindfulness aan door te willen met mindfulness, maar hoe? Wij geven enkele suggesties:

Gratis:

– schrijf je in voor het gratis e-magazine Mindvolleven
– download het gratis e-book mindfulness.

Of:

– bezoek regelmatig een van onze oefendagen en onderhoud je vaardigheden. Bekijk de agenda en kies een moment dat je past, of informeer bij onze servicedesk
– ga eens in de zoveel tijd op retraite en hervind de rust in jezelf
– doe de training opnieuw
– start een individueel traject
– schrijf je in voor onze mindfulnessPLUS training, een prachtig vervolg op de basiscursus MBSR
– onderhoud je vaardigheden m.b.v. de Muse Headband, een nuttige gadget dat het mediteren stimuleert. Meer informatie vind je binnenkort in onze webshop

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over de mogelijkheden.

Wat is de VMBN?

VMBN staat voor ‘Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen’. Dit is de grootste beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De vereniging zet zich ervoor in om mindfulness trainers te ondersteunen in de ontwikkeling en voortzetting van hun vak en bewaakt de kwaliteit.

Al onze groepstrainers zijn lid van de VMBN en beschikken over het certificaat cat. 1. Hiermee garanderen wij kwaliteit en worden onze groepstrainingen vergoed door veel zorgverzekeraars.

Wanneer starten Mindfulness MindClasses?

We organiseren MindClasses op vaste momenten in de week. Je kunt iedere week beginnen, omdat de MindClasses doorlopend worden aangeboden. Na je eerste masterclass heb je de mogelijkheid om in 24 aaneengesloten weken de MindClasses te volgen. Bekijk de agenda.

Kun je zonder meditatie-ervaring meedoen met de MindClasses?

Onze MindClasses zijn masterclasses die verdieping aanbrengen in je meditatie-beoefening. Heb je nog geen ervaring met mediteren, dan raden we je aan om eerst onder begeleiding te leren mediteren, bijvoorbeeld door een MBSR Mindfulness Training van MindfulnessFabriek te volgen. Bekijk agenda MBSR Trainingen

Wanneer start er een mindfulness training (groep)?

De exacte (start)data van onze groepstrainingen mindfulness kun je vinden op onze locatiepagina’s.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de MindClasses en Mindfulness Training PLUS?

Zowel de MindClasses als de Mindfulness Training PLUS (ACT) zijn mooie vervolgstappen die je kunt zetten na MBSR Mindfulness Training. Er zijn drie belangrijke verschillen:

 1. Mindfulness MindClasses zijn unieke op zichzelf staande masterclasses die verdieping en structuur aanbrengen in je mindfulness beoefening. Mindfulness Training PLUS is een op ACT gebaseerde training en focust op het ontdekken van je waarden en het leren handelen op basis jouw waarden.
 2. MindClasses worden enkel online aangeboden. De Mindfulness Training PLUS wordt zowel online als op locatie aangeboden.
 3. Als je meedoet met onze MindClasses, heb je de mogelijkheid om in 12 weken 12 Masterclasses van 75 minuten te volgen. Mindfulness Training PLUS bevat 8 lessen van 2,5 uur.

Zijn er ook MindClasses op locatie, of alleen online?

MindClasses worden online aangeboden. Wij bieden de MindClasses niet aan op onze locaties in Nederland.

Hoe lang duurt een Mindfulness MindClass?

Een MindClass duurt 75 minuten.

Ik wil op een ander moment starten met de MindClasses. Kan dat?

Het kan zijn dat de startdata op onze website niet passen bij je wensen. De MindClasses worden aangeboden op vaste momenten in de week en daar kunnen we niet van afwijken. Maar als je graag later wilt starten dan is aangegeven op de website, neem dan contact met ons op. We kunnen alvast een plekje voor je reserveren vanaf een bepaalde datum. Bel ons op 088 20 32 600 of mail naar info@mindfulnessfabriek.nl.

Wanneer start er een mindfulness Zomer Training?

In de zomervakantie starten er op verschillende momenten Mindfulness Zomer Trainingen, zowel online als op onze locaties Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Alle zomertrainingen duren van maandag t/m vrijdag. Elke dag krijg je twee lessen. De eerste les is van 09:30 tot 11:30 en de tweede les is van 12:00 tot 14:00. Tussendoor heb je een half uur pauze. Bekijk de agenda voor meer informatie en inschrijven.

Wat kan ik verwachten bij een ONLINE mindfulness training?

Via een beeldverbinding maak je contact met een van onze mindfulnesstrainers en doorloop je een programma dat bestaat uit acht lessen. In deze lessen komen dezelfde onderwerpen voorbij als in de mindfulness groepstraining MBSR. Zo weet je zeker dat je een wetenschappelijk bewezen effectieve training volgt, die werkt.

MindfulnessFabriek organiseert mindfulnesstrainingen ONLINE in groepsverband op verschillende momenten in de week. De training is tevens één-op-één te volgen of samen met een maatje. Je kunt dan de momenten afstemmen met de trainer.

Vanzelfsprekend is het nodig dat je beschikt over een computer of tablet met microfoon en een goede internetverbinding. Daarnaast is het nodig dat je in een rustige ruimte bent tijdens de lessen.

Onze mensen helpen je met het instellen van een zo goed mogelijke verbinding.

Meld je aan voor Mindfulness ONLINE

Wat zijn de voordelen van een online mindfulness training MBSR?

Bij MindfulnessFabriek kun je een MBSR mindfulness training zowel ONLINE als op locatie volgen. Online heeft een aantal voordelen ten opzichte van de training op locatie:

 1. Je kunt zelf kiezen waar en in welke ruimte je de training wilt volgen. Zolang je maar een goede internetverbinding hebt;
 2. Het maakt niet uit als je een weekje op vakantie bent. Bij een mindfulnes training op locatie zou je een les missen. Nu kun je vanuit je hotelkamer gewoon meedoen;
 3. Je kunt de trainer en alle deelnemers altijd goed zien en verstaan;
 4. We sturen je een luxe giftbox toe t.w.v. € 80 met de benodigde oefenmaterialen (matje, zitkussen, hard-cover werkboek, audiobestanden);
 5. Door thuis de online groepstraining mindfulness MBSR te volgen, creëer je direct een geschikte plek om om zelfstandig te gaan oefenen. Dat heeft op lange termijn grote voordelen, omdat je nieuwe gedragspatronen inbouwt;
 6. Het kunnen starten van een mindfulnesstraining is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De ONLINE training kan overal gevolgd worden (ook vanuit het buitenland) en zit daarom bijna altijd vol. We kunnen dus zo goed als altijd starten;
 7. Je ontvangt de theorie als filmpjes in je mailbox. Handig om terug te kijken!

Bekijk hier de agenda en schrijf je in

Welke onderwerpen worden er behandeld in de mindfulness Zomer Training?

De onderwerpen die behandeld worden zijn hetzelfde als in de reguliere wetenschappelijk bewezen effectieve MBSR mindfulness training.

Les 1: Herkennen van automatische reacties
Les 2: Onderzoeken van obstakels
Les 3: Bewustworden en respecteren van grenzen
Les 4: Stress leren herkennen
Les 5: De juiste keuzes leren maken
les 6: Gedachten doorzien en communicatie
les 7: Mindfulness in je dagelijks leven integreren
les 8: Stiltemiddag / oefenmiddag
Les 9 en 10: Succesvol toepassen van wat je hebt geleerd.

Is de mindfulness Zomer Training online of op locatie?

We organiseren de mindfulness Zomer Training zowel online als op een aantal plekken in het land, te weten op onze trainingslocaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Groningen. Uiteraard Corona-proof. Bekijk agenda.

Wat zijn de grootste voordelen van de mindfulness Zomer Training?

Je bent vijf dagen achtereen intensief bezig met mindfulness. Weg van stress, naar ontspanning en acceptatie. Je creëert een kans voor jezelf om een week lang met vooral met mindfulness bezig te zijn. De Zomer Training heeft wel iets weg van een retraite. Alle onderdelen uit de reguliere MBSR mindfulness training komen aan bod, maar dan in vijf aaneengesloten dagen. De lesstof waar je normaal 8 weken over doet, heb je nu in een week behandeld. Door de toewijding zit je er lekker in en dit beleef je niet in je eentje, maar met een bijzondere groep mensen.

Welke maatregelen nemen jullie inzake het coronavirus?

MindfulnessFabriek volgt het nieuws rondom het coronavirus nauwlettend. We volgen de adviezen van het RIVM steeds op, en we komen direct in actie als er maatregelen genomen dienen te worden. Daarbij zullen we jou steeds uitgebreid informeren. Dat doen we vanuit ons hoofdkantoor, en door onze trainers op onze locaties.

Een super veilige manier om een Mindfulness Training MBSR te volgen is door online mee te doen.

Kan ik de mindfulness training ook online volgen?

Ja, dat kan! Nu we door de coronacrisis zoveel mogelijk thuis blijven is er veel vraag naar online mindfulness training. MindfulnessFabriek biedt mindfulness groepstraining online aan. Studies hebben uitgewezen dat online training net zo effectief is als een normale training. En het is eenvoudig. Je hebt alleen een computer (tablet) en goede internetverbinding nodig. Wij zorgen voor de rest. Lees meer over de:

Online mindfulness training

Hoe groot is een mindfulness groep?

We hanteren een maximale groepsgrootte van 15 mensen, maar dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte. We vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor iedereen.

Interesse in de mindfulnesstraining?

Bekijk agenda

Hoe werkt een online beeldverbinding?

MindfulnessFabriek maakt gebruik van het programma Zoom.us.

Voorbereiding:

– Download en installeer het programma Zoom op je tablet, telefoon of computer.
– Zorg dat je op een plek bent met een goede internetverbinding.

Computer: https://zoom.us/download (versie Zoom Client for meetings)
Tablet of telefoon: zoek de Zoom app in de App Store (IOS) / Google Play Store (Android)

Verbinding starten:

– Klik op de link die je van je trainer hebt ontvangen. Deze begint met https://zoom.us/..
– Open de app en klik op ‘join video’. Activeer eventueel je microfoon en webcam d.m.v. de knoppen links onderin beeld. Vaak gaat het automatisch.

Tips

– Op veel computers kun je direct op de uitnodigingslink klikken die je van de trainer hebt ontvangen, zonder eerst de app te downloaden. Je kunt proberen of dat bij jou werkt.
– Zet je microfoon uit als je in groepen even niks hebt te zeggen, of tijdens een oefening (links onder in beeld).
– Minimaliseer de omgevingsgeluiden. Zorg dat je op een rustige plek zit.
– Laad je device van te voren op.
– Zorg voor een goede internetverbinding. Is je verbinding slecht, zet dan video uit en neem deel via enkel audio.
– Kom een paar minuten van te voren al online via de link. Het neemt vaak wat tijd voordat iedereen gereed is.

Meld je aan voor Mindfulness ONLINE

Welke onderwerpen worden behandeld in een mindfulnesstraining MBSR?

De mindfulnesstraining bestaat uit 8 lessen. In elke les staat een thema centraal.

Les 1: Herkennen van automatische reacties
Les 2: Onderzoeken van obstakels
Les 3: Bewustworden en respecteren van grenzen
Les 4: Stress leren herkennen
Les 5: De juiste keuzes leren maken
les 6: Gedachten doorzien en communicatie
les 7: Mindfulness in je dagelijks leven integreren
les 8: Succesvol toepassen van wat je hebt geleerd.

Wat is de mindfulnessPLUS training?

MindfulnessPLUS is een mooi vervolg op de basistraining mindfulness MBSR. De training kan echter ook zeker gevolgd worden zonder dat je de basistraining hebt gedaan. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en biedt een aanvulling op mindfulness. Het doel van deze training is het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit. De onderwerpen die behandeld worden zijn:

Week 1: Niet je goed voelen; goed voelen!
Week 2: Leren met je gedachten om te gaan
Week 3: Ruimte maken voor onplezierige gevoelens
Week 4: Contact maken met het hier en nu
Week 5: Kennis maken met het observerende zelf
Week 6: Je hart volgen: richting geven aan je leven
Week 7: Actie ondernemen voor een rijk en zinvol leven
Week 8: ACT toepassen in moeilijke situaties

MindfulnessPLUS is een ACT training. ACT staat voor ‘Acceptatie en Commitment Therapie’ en is een innovatieve, luchtige en warme wetenschappelijk bewezen vorm van gedragstherapie waarbij het veranderen van je dagelijks leven op de voorgrond staat. Je onderzoekt wat voor jou belangrijk is om vervolgens stappen te zetten om te veranderen wat je wilt veranderen, en te accepteren wat je niet kunt veranderen. Mindfulness speelt zeker een rol in deze training, maar de training biedt ook meer dan dat.

ACT is gericht op het ontwikkelen van psychologische flexibiliteit. Deze flexibiliteit bepaalt hoe je omgaat met negatieve gedachten, onaangename gevoelens en (lichamelijke) ervaringen. Hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker je kunt omgaan met de moeilijke ervaringen die je tegenkomt en hoe beter je je leven kunt invullen op basis van de dingen die waardevol/belangrijk zijn voor jou. Je leert dus hoe je een waardevol en zinvol leven kunt leiden. Het effect: je leert hoe je lichtvoetiger kunt leven.

Onze mindfulnessPLUS training is geen meditatietraining. Er zitten wel aandachtsoefeningen verweven in het programma, maar dit is slechts een klein onderdeel.

Meer informatie ontvangen?

Wil je precies weten waar de training over gaat? Neem dan contact met ons op via 088 2032600. We kunnen je in contact brengen met een van onze trainers. Hij/zij kan je vrijblijvend van alles vertellen over de training en je kunt alle vragen stellen. Zo weet je snel wat je kunt verwachten.

Bekijk het aanbod

Waar vind ik de oefenbestanden?

De oefeningen die je thuis kunt doen, staan online. Dit zijn begeleide aandachtsoefeningen. Scan de QR-codes in het werkboek om toegang te krijgen tot het online oefenmateriaal. Je hebt een internetverbinding nodig om de oefeningen te kunnen doen.

Wat is het verschil tussen een groepstraining en een individuele training?

Er zijn vier grote verschillen:

Planning
De groepstraining is van te voren gepland en hier wordt in principe aan vastgehouden. De individuele training is flexibeler in te plannen. Je kunt in overleg met de trainer bepalen wanneer de lessen plaatsvinden.

Kosten
Meer informatie over de kosten vind je hier.

Duur van een les
De lessen van onze groepstraining mindfulness duren 2,5 uur. Een individuele training duurt in principe 1 uur, maar kan in overleg worden verlengd tegen een meerprijs.

Inhoud
In beide varianten komen alle onderwerpen uit de originele groepstraining mindfulness MBSR aan bod. Omdat de groepslessen langer zijn is hier meer tijd om de langere oefeningen samen te doen en hierover na te praten.

Kan ik kennismaken met een trainer?

Natuurlijk kan dat.

Wanneer je overweegt om deel te nemen aan een mindfulnesstraining, maar nog twijfels of vragen hebt, kan het wenselijk zijn om in gesprek te gaan met een van onze trainers. Misschien heb je advies nodig in de keuze voor een groepstraining of een individuele training? Of je wilt graag weten of mindfulness geschikt is voor jou en de eventuele klachten die je ervaart. Het gesprek is telefonisch, gratis en vrijblijvend. Hopelijk kun je dan met een zeker gevoel deelnemen aan een mindfulnesstraining.

Een gesprek met een trainer kun je aanvragen bij onze servicedesk, zij helpen je graag per telefoon, chat of mail. De servicedesk kan trouwens ook vaak veel van je vragen beantwoorden. Klop daarom vooral bij ze aan. Wanneer je het gesprek hebt aangevraagd, zal een trainer binnen 48 uur contact met je opnemen.

Kan ik ook losse lessen mindfulness volgen?

Een losse les volgen is mogelijk. Deze lessen noemen we ook wel ‘mindful coaching’. Dit betekent dat je door een trainer of coach begeleid wordt met behulp van mindfulness.

Mindful coaching is een prettige optie wanneer je geen 8-weekse training kan of wil doen. Coachingsessies worden ook vaak gevolgd als vervolg op de mindfulnesstraining MBSR. Op deze manier bepaal jij zelf (in overleg met de trainer) hoeveel lessen je wilt volgen. Dit kunnen er 3 zijn, maar ook 6 of 10. Verder bekijk je samen met de trainer hoe je de lessen inricht.

Wij rekenen €95 per uur voor particulieren/kleine ondernemers en €125 voor werkgevers. Informeer bij onze servicedesk naar jouw vergoedingsmogelijkheden.

Is de mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN?

Al onze mindfulness groepstrainers zijn aangesloten bij de VMBN en beschikken over het certificaat VMBN cat. 1. Zij hebben de hoogst genoten opleiding tot mindfulness trainer afgerond.

Wanneer krijgt een mindfulness training startgarantie?

Een groepstraining krijgt startgarantie zodra voldoende deelnemers zich hebben aangemeld. Wij hanteren een minimum aantal van 8 deelnemers. Uiterlijk drie werkdagen voor de geplande startdatum laten we je weten of de training van start kan gaan.

Bij onvoldoende aanmeldingen wordt de training een aantal weken verplaatst en starten we zodra er voldoende deelnemers zijn. Van verplaatsing van de training word je tijdig op de hoogte gebracht.

Lees meer over de garanties van MindfulnessFabriek.

Ik mis een les, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat je een les mist. Dit is geen ramp, want het is goed op te lossen.

In de eerste les heb je een werkboek ontvangen, waarin de kern van de les terug te vinden is. Je kunt de oefeningen gewoon gaan doen en de theorie doorlezen. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid dat je de volgende les 15 minuten eerder kan komen, zodat de trainer je de belangrijkste elementen van de gemiste les kan vertellen.

Het is niet mogelijk om een gemiste les in te halen in een andere groep.

Mis je meer dan twee lessen, bespreek de mogelijkheden dan met onze servicedesk.

Hoe lang duurt een mindfulness training?

Een mindfulness groepstraining MBSR bestaat uit acht lessen van 2,5 uur, plus een oefendag. Wij streven ernaar om de training in acht aaneengesloten weken te plannen, maar in de schoolvakanties is er meestal geen les. Het kan dus zijn dat de acht lessen in negen of tien weken worden ingepland.

De individuele training kan in principe vrij worden ingepland in overleg met jou en de trainer. Ideaal voor mensen met flexibele roosters en vakantieplannen.

De oefendag- ook wel stiltedag genoemd, vindt vaak plaats in het weekend. Deze duurt tussen de vier en de zes uur. De details over de oefendag ontvang na je inschrijving van de mindfulnesstrainer.

Wat is een mindfulness oefendag?

De mindfulness oefendag (ook wel stiltedag genoemd) is een essentieel onderdeel van de 8 weekse mindfulnesstraining MBSR en vindt meestal plaats als de training voor de helft gevolgd is. Op deze dag worden bekende en nieuwe oefeningen zo goed als onafgebroken aangeboden, waarbij tussentijds niet wordt gesproken. Alleen de trainer spreekt omdat hij/zij de oefeningen begeleidt. Als deelnemer verblijf je dus een paar uur in stilte.

Bij veel deelnemers van de 8 weekse training valt het kwartje tijdens de oefendag, hier ervaar je de effecten van mindfulness. Langere tijd stil zijn heeft impact omdat we dit niet zo vaak doen. Veel mensen ervaren rust, ruimte, ontspanning en eenvoud, maar ook gevoelens als onrust en ongemak kunnen voorbij komen. Juist de confrontatie met deze situaties is ontzettend waardevol en helpen je verder. Het is een absoluut ervaring die je niet snel vergeet en die je mogelijk meerdere keren wilt beleven.

Deelname aan de oefendag als onderdeel van de 8 weekse is optioneel, maar we raden iedereen aan om deel te nemen. Het is een officieel onderdeel van het wetenschappelijk bewezen effectieve mindfulness MBSR programma. Bij deelname aan de 8 weekse MBSR is de oefendag kosteloos.

Deelnemen aan een losse mindfulness oefendag
Wil je jouw mindfulnessvaardigheden onderhouden, dan is deelname aan de oefendag een goede manier. Deelname kost €35. Informeer bij onze servicedesk naar onze mogelijkheden, of kijk zelf in de agenda.

Agenda oefendagen

Ontvang ik altijd vergoeding?

Voor een mindfulness groepstraining krijg je bij MindfulnessFabriek altijd een vergoeding. Soms zelfs volledig. En dat is uniek in Nederland! Er zijn een drietal mogelijkheden:

 • Via werkgever (aanbevolen)
 • Via zorgverzekeraar
 • Via het fonds van MindfulnessFabriek

Veelal is de optie ‘werkgever’ het voordeligst. Dan kost de mindfulness training jou helemaal niets. Je kunt bovendien bij de MindfulnessFabriek een vrijblijvende werkgeversofferte downloaden.

Bekijk tarieven

Worden MindClasses vergoed?

De 12 MindClasses worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Je betaalt dus €180 voor het hele pakket. Misschien dat je werkgever de kosten op zich wil nemen in het kader van jouw duurzame inzetbaarheid? Je kunt altijd een balletje opgooien, want niet geschoten is altijd mis. Vaak zijn werkgevers blij dat werknemers zelf initiatief nemen en aan hun gezondheid werken. Wil je een offerte opvragen die je kunt doorsturen naar je werkgever? Bel ons snel op 088 20 32 600 of stuur een mailtje naar info@mindfulnessfabriek.nl.

Wat kosten de MindClasses?

We vragen €180 (incl btw) voor een pakket van 12 MindClasses. Bovendien ontvang je een leuk dagboekje waarin je jouw ervaringen kunt noteren.

Wordt mindfulness Zomer Training vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Dat zou heel goed kunnen. Vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie en concrete antwoorden contact met ons op via 088 20 32 600. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Wat kost een mindfulness Zomer Training?

De zomertraining kost €450, maar je betaalt maximaal €300 zelf. Er zijn namelijk altijd vergoedingsmogelijkheden. Daarnaast hanteren wij een laagste prijsgarantie, zodat je zeker weet dat je bij ons altijd het laagste tarief betaalt. En het kan nog beter. Veel werkgevers zijn bij ons aangesloten, waardoor je volledig gratis aan een Mindfulness Training kan deelnemen. Informeer bij ons of je werkgever is aangesloten of vraag gemakkelijk een offerte voor je werkgever op.

Waarom hanteren jullie verschillende tarieven voor groepstrainingen?

MindfulnessFabriek werkt met marktconforme tarieven. Onze mindfulnesstrainers die actief zijn in een regio bepalen zelf het tarief. Daarom zal het tarief voor deelname aan een mindfuless training in stad A afwijken van het tarief in stad B.

Overigens: bij MindfulnessFabriek kun je altijd aanspraak maken op de laagste prijsgarantie. Lees meer over de laagste prijsgarantie:

Laagste Prijsgarantie

Wat kost een mindfulness groepstraining MBSR?

Investering en vergoeding

Onze tarieven variëren per locatie en zijn afhankelijk van jouw vergoedingsmogelijkheden. Daarvoor krijg je acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een werkboek/naslagwerk, geluidsbestanden en gratis deelname aan een oefendag).

Bereken jouw tarief

Bij MindfulnessFabriek krijg je altijd een vergoeding voor mindfulness training in een groep: via je werkgever of UWV (volledige vergoeding), zorgverzekering (maximaal €350) of ons eigen fonds. Het mindfulness fonds van MindfulnessFabriek is uniek in Nederland en beschikbaar voor iedereen die aangeeft het bedrag nodig te hebben. (We controleren niets; als je het niet per sé nodig hebt kunnen we anderen helpen die het wel hard nodig hebben, het is helemaal aan jou)

Werkgever of UWV
Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van mindfulness training voor hun rekening nemen. Denk ook aan je persoonlijk opleidingsbudget of andere voorziening voor training of opleiding. Misschien heeft je werkgever wel een verzuimverzekering afgesloten die mindfulness training vergoedt. De moeite waard om eens te informeren. Download nu een gratis en vrijblijvende offerte en stuur deze door naar je leidinggevende.

Offerte aanvragen

Ook het UWV wil mindfulness training, coaching of therapie soms vergoeden. Voor je werkgever of het UWV hanteren wij het zakelijke tarief van €650 exclusief btw (voor groepstraining). Zij profiteren van allerlei belastingvoordelen die jij niet hebt.

Zorgverzekering
Veel zorgverzekeraars vergoeden (een groot deel van) de kosten voor een mindfulness training vanuit de aanvullende pakketten.

Bereken jouw tarief

Wat kost een MindfulnessPLUS training?

Investering en vergoeding

Een mindfulnessPLUS training kost €450. Daarvoor krijg je acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een werkboek/naslagwerk, geluidsbestanden).

Bij MindfulnessFabriek krijg je altijd een vergoeding voor mindfulness training in een groep: via je werkgever of UWV (volledige vergoeding), zorgverzekering (maximaal €350) of ons eigen fonds (€150). Het mindfulness fonds van MindfulnessFabriek is uniek in Nederland en beschikbaar voor iedereen die aangeeft het bedrag nodig te hebben. (We controleren niets; als je het niet per sé nodig hebt kunnen we anderen helpen die het wel hard nodig hebben, het is helemaal aan jou)

Werkgever of UWV
Er zijn steeds meer werkgevers die de kosten van mindfulness training voor hun rekening nemen. Denk ook aan je persoonlijk opleidingsbudget of andere voorziening voor training of opleiding. Misschien heeft je werkgever wel een verzuimverzekering afgesloten die mindfulness training vergoedt. De moeite waard om eens te informeren. Het is voor ons een kleine moeite om een offerte te versturen met wat aanvullende informatie. Ook het UWV wil mindfulness training, coaching of therapie soms vergoeden. Voor je werkgever of het UWV hanteren wij het zakelijke tarief van €650 exclusief btw (voor groepstraining). Zij profiteren van allerlei belastingvoordelen die jij niet hebt.

Zorgverzekering
Veel zorgverzekeraars vergoeden (een groot deel van) de kosten voor een mindfulness training vanuit de aanvullende pakketten. Hier vind je een lijst met alle zorgverzekeraars welke een vergoeding geven voor de mindfulnesstraining.

Bereken jouw vergoeding

Wordt mindfulness training vergoed?

Werkgever of UWV
Veel werkgevers nemen de kosten van de mindfulnesstraining graag voor hun rekening. Denk ook eens aan je persoonlijk opleidingsbudget of andere voorziening voor training of opleiding bij je werkgever. Misschien heeft je werkgever wel een verzuimverzekering afgesloten die mindfulness training vergoedt. De moeite waard om eens naar te informeren! Het is voor ons een kleine moeite om een offerte te versturen met wat aanvullende informatie. Ook het UWV wil mindfulness training, coaching of therapie soms vergoeden.

Offerte voor werkgevers aanvragen

Zorgverzekering
Zorgverzekeraars vergoeden vaak (een groot deel van) de kosten voor een mindfulness training vanuit de aanvullende pakketten. Hier vind je welke zorgverzekeraars een vergoeding bieden. Deze vergoeding is mogelijk doordat al onze trainers beschikken over het geregistreerd lidmaatschap bij VMBN (officiëlele vereniging van mindfulnesstrainers) in categorie 1. De vergoeding kan oplopen tot €350 en dit gaat nooit ten koste van je eigen risico.

Bereken jouw vergoeding

Uniek: Eigen fonds
Mocht je werkgever, het UWV of je zorgverzekering niet vergoeden, dan kun je een vergoeding uit het fonds van MindfulnessFabriek ontvangen als je meedoet met een groepstraining. Dit fonds is beschikbaar voor iedereen die aangeeft het bedrag echt nodig te hebben. (We controleren niets; als je het niet per sé nodig hebt kunnen we anderen helpen die het wel hard nodig hebben, het is helemaal aan jou)

Bereken jouw vergoeding

Gaat mindfulness training ten koste van mijn eigen risico?

Het antwoord is simpel: nee, een vergoeding via je zorgverzekering gaat niet ten koste van je eigen risico. Mindfulness training wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket en dit staat los van het eigen risico. Zorgverzekeraars zien het aanvullend pakket als een kans om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. En daar kun jij juist je voordeel mee doen.

Wanneer moet ik betalen?

Dit is afhankelijk van het type mindfulness training.

Vooraf betalen
Bij groepstraining vragen we je om voorafgaand aan de training te betalen. Als je recht hebt op vergoeding via je zorgverzekering ontvang je een factuur die je kunt declareren direct nadat je de training hebt afgerond.

Achteraf betalen

Bij individuele training en mindful maatjes-training ontvang je na vier sessies een factuur met een betaaltermijn van twee weken. Je betaalt dus achteraf. (Voor een hele mindfulness training van acht bijeenkomsten ontvang je dus twee facturen)

Bij een traject mindful coaching betaal je ook achteraf. Vooraf maken we afspraken hierover, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hoe ontvang ik een vergoeding van mijn zorgverzekering?

Heb je recht op een vergoeding, dan ontvang je na afloop van de training een factuur die je kunt declareren bij je zorgverzekering. Stuur de factuur (eventueel samen met een verwijsbrief van je huisarts of specialist) naar je zorgverzekeraar. Je ontvangt de vergoeding op je eigen bankrekening.

Wanneer ontvang ik mijn vergoeding?

Direct nadat je de training hebt afgerond ontvang je van ons een factuur die je kunt declareren bij je zorgverzekeraar. Je krijgt je vergoeding gestort op je eigen bankrekening. Het is niet mogelijk om je vergoeding eerder te ontvangen, omdat zorgverzekeraars zeker willen weten dat je de training ook echt hebt gedaan.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

In principe niet. Mindfulness is opgenomen in het aanvullend pakker van je zorgverzekering en daarbij is een verwijzing niet nodig. Sommige verzekeraars (VGZ-groep) eisen gek genoeg toch een verwijsbrief van je huisarts, bedrijfsarts of specialist. Op de verwijsbrief moet dan staan dat je last hebt van burn-out klachten. Vraag je verwijzer hiernaar.

Een verwijsbrief is nodig bij:

– IZA
– IZZ
– UMC
– United Consumers
– Univé
– VGZ

NB. Wij hebben veel zorg en aandacht besteed aan het vergaren van de juiste informatie bij alle zorgverzekeraars. Het bovenstaande overzicht is bedoeld om je te helpen. Aan deze informatie kun je geen rechten ontlenen. Wij aanvaarden ook geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden. Raadpleeg voor de exacte vergoedingen altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Kan ik gespreid betalen?

Ja, dat kan! Je kunt bij onze Servicedesk aangeven dat je in termijnen wilt betalen (maximaal zes termijnen van een maand). Per extra factuur rekenen wij €4 administratiekosten.

Waarom zijn er verschillen in particuliere en zakelijke tarieven?

MindfulnessFabriek heeft een missie: iedereen in Nederland bekend maken met mindfulness. Wij geloven dat mindfulness kan bijdragen aan een gezonder en gelukkig leven. Financiële budgetten kunnen een drempel zijn om een training te gaan volgen. Daarom kiezen wij voor lage tarieven voor particulieren en zelfstandig ondernemers. Mensen zonder vergoedingsmogelijkheden via zorgverzekeraar of werkgever kunnen gebruik maken van het fonds van MindfulnessFabriek. Hierdoor kost de groepstraining voor particulieren maximaal slechts €300. Op deze manier maken wij de mindfulness training toegankelijk voor een grote groep mensen en werken wij aan onze missie. En dat voelt goed.

De zakelijke tarieven zijn marktconform. Wij gaan er vanuit dat onze zakelijke klanten beschikken over budgetten duurzame inzetbaarheid.

Waarom vraagt MindfulnessFabriek naar mijn geboortedatum?

Om een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen, moet de factuur minimaal de volgende items bevatten:

– je naam;
– je volledig adres;
– je geboortedatum;
– de start- en einddatum van de training.

Wij inventariseren deze gegevens, zodat jij zo snel mogelijk je vergoeding kunt ontvangen. Wij gaan uiteraard zorgvuldig om met je gegevens. Deze worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Lees meer hierover in ons privacyreglement.

Ik wil mijn inschrijving annuleren, kan dat?

Ja, dat is mogelijk. In onze algemene voorwaarden kun je meer lezen over annuleren of tussentijds stoppen met een training.

Staat jouw vraag er niet bij?
Neem contact op
Contact
Contact opnemen
Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op met de ServiceDesk.

Mindfulness training op locatie of online. Bekijk ons aanbod.