Wat zijn de effecten van mindfulness?

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht

Interesse in de mindfulnesstraining?

Bekijk agenda

Wat is mindfulness?

Mindfulness is iets dat je eigenlijk alleen maar met heel veel woorden kunt omschrijven, omdat je het al snel tekort doet met weinig woorden. We proberen het toch met weinig woorden: mindfulness is aandacht voor je ervaring op dit moment. Kun je dat? Met je volle aandacht nu luisteren? Kijken? En bewust zijn van je omgeving? Tegelijkertijd. Aandacht voor jezelf op dit moment? Echt voelen wat je voelt. Nu. Je lichaam. Je emoties. Bewust van de gedachten die je nu hebt. Mindfulness heeft zoals je merkt alles te maken met zeer bewust in het leven staan.

En wat heb je er eigenlijk aan? Aan mindfulness? Het meest kernachtig geformuleerd, zeggen wij: mindfulness geeft je de vrijheid om de juiste keuzes te maken. Het juiste te doen. Te doen wat goed en gezond is voor jou, binnen jouw mogelijkheden. Het meest simpel gezegd: Wat doe je als je honger hebt? Je gaat naar de bakker om een brood te kopen. Wat doe je als je moe bent? Je gaat liggen om te rusten. Dat is in essentie mindfulness. Dit lijkt simpel, maar we hebben ons leven zo ingewikkeld gemaakt, dat het zo simpel niet meer is. We hebben stress, last van depressie en angst. We raken als we niet oppassen burn-out. We laten ons leven door anderen en door de maatschappij. Juist daarom is het heel zinvol om aan mindfulness te doen. Om vanuit rust en aandacht de regie weer over je eigen leven te pakken.

Dus wat is mindfulness? Bewust zijn, van moment tot moment, van wat je doet, voelt en denkt (in jezelf) en van hoe je in relatie staat met je omgeving en de mensen om je heen (buiten jezelf). En op basis van al deze indrukken het juiste doen.

Door ‘mindful’ in het leven te staan kun je de juiste keuzes maken die je gezondheid bevorderen en je leven waardevoller maken.

Bekijk agenda

Wat is een mindfulnesstraining MBSR?

De MBSR mindfulnesstraining is de officiële wetenschappelijk bewezen effectieve training die wereldwijd wordt aangeboden. De training bestaat uit acht lessen van 2,5 uur en een oefendag van vier uur. Je ontvangt in de eerste les een hard-cover werkboek die je kunt gebruiken gedurende de training. De lessen van de online MBSR training duren 1,5 uur.

De lessen bestaan grofweg uit drie onderdelen:

  1. praktische oefenen die je direct zelf kunt toepassen
  2. theorie
  3. bespreken van oefeningen

De mindfulnesstraining bij MindfulnessFabriek is geen therapie, maar een training. Je leert vaardigheden die je kunt toepassen in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit.

De onderwerpen die aan bod komen:

– les 1: de automatische piloot
– les 2: waarnemen, omgaan met obstakels
– les 3: grenzen
– les 4: stress
– les 5: stress bewust beantwoorden
– les 6: gedachten zijn geen feiten, mindful communiceren
– les 7: zelfzorg, aandacht voor actie
– les 8: blik op de toekomst. hoe nu verder?

Oefendag
Op de mindfulness oefendag bij MindfulnessFabriek passeren de verschillende oefeningen uit de training de revue. Dit gebeurt veelal in stilte, zodat je weinig afleiding hebt.

 Gratis-book en agenda

Maak kennis met onze trainingen door het e-book te downloaden, geheel gratis. Of bekijk direct de mogelijkheden op één van onze locaties in het land en online.

Wil je gratis meedoen met een MBSR-training? 3 juli is de laatste mogelijkheid dat je STAP-budget kunt aanvragen voor een mindfulness training. Schrijf je dus snel in.

 

Is mindfulness zweverig?

Wij vinden van niet.

Mindfulness is aandachtig zijn waar je nu bent. We zijn vaak met ons hoofd ergens anders. Eet je wel eens een maaltijd, terwijl je achteraf pas beseft hoe lekker het was? Tijdens de maaltijd waren je gedachten ergens anders. Mindfulness leert je om aanwezig te zijn ín het moment. Het is een vaardigheid dat je kunt leren.

In het moment aanwezig zijn zien wij als iets concreets. Alles behalve zweverig dus. Het is een stukje werkelijkheid, waar je bewust in aanwezig bent.

MindfulnessFabriek associeert de mindfulnesstraining niet met een vorm van religie of andere dogma’s. Wij zijn gewoon mensen, net als jij, die ons leven leven en dit doen we graag bewust. Wij geloven dat een nuchtere bewustwording en zelfkennis kan bijdragen aan een betere wereld.

Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mindfulness effectief is. Enkele conclusies:

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen.
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen.
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie.
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk.
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht.

Mindfulness (en de effecten) is dus alles behalve zweverig. Door een mindfulness training te volgen, ontwikkel je vaardigheden die je de rest van je leven kunt blijven toepassen.

Wat is de VMBN?

VMBN staat voor ‘Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen’. Dit is de grootste beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De vereniging zet zich ervoor in om mindfulness trainers te ondersteunen in de ontwikkeling en voortzetting van hun vak en bewaakt de kwaliteit.

Al onze groepstrainers zijn lid van de VMBN en beschikken over het certificaat cat. 1. Hiermee garanderen wij kwaliteit en worden onze groepstrainingen vergoed door veel zorgverzekeraars.

Is de mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN of de VVM?

Al onze mindfulness groepstrainers zijn aangesloten bij de VMBN of de VVM en beschikken over certificaten. Zij hebben de hoogst genoten opleiding tot mindfulness trainer afgerond.

Aan hoeveel oefendagen mag ik maximaal meedoen?

Doe je mee met een mindfulnesstraining van 8 weken, dan mag je één keer kosteloos meedoen met een mindfulness oefendag. Wil je daarna opnieuw deelnemen, dan betaal je €35.

Wanneer start er een training (groep)?

De exacte (start)data van onze groepstrainingen Mindfulness of Compassie kun je vinden in onze complete agenda.

Hoeveel uur per week oefen ik zelf bij een training?

Buiten de lesmomenten om bepaal je dat zelf. Niks is verplicht. Mindfulness en Compassie gaan vooral over goed voor jezelf zorgen en je grenzen aanvoelen (en aangeven). Uit onderzoek blijkt wel dat het effect van de training zeer groot is als mensen tijd maken voor een oefening (30-45 minuten per dag). Ook als mensen minder tijd hebben of maken worden er mooie resultaten behaald.

Hoe lang duurt een les?

Een Mindfulness MBSR-training op locatie bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. Een Online Mindfulness MBSR-training bestaat uit 8 lessen van 2 uur.

Ook de Online Compassietraining bestaat uit 8 lessen van 2 uur.

Hoe groot is een groep?

We hanteren een maximale groepsgrootte van 15 mensen, maar dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte. We vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor iedereen.

Interesse in de Mindfulness of Compassie training?

Bekijk agenda

Hoelang duurt een mindfulness training?

Een mindfulness groepstraining MBSR bestaat uit acht lessen van 2,5 uur, plus een oefendag. Een Online Mindfulness MBSR-training bestaat uit 8 lessen van 2 uur. Wij streven ernaar om de training in acht aaneengesloten weken te plannen, maar in de schoolvakanties is er meestal geen les. Het kan dus zijn dat de acht lessen in negen of tien weken worden ingepland.

De individuele training kan in principe vrij worden ingepland in overleg met jou en de trainer. Ideaal voor mensen met flexibele roosters en vakantieplannen.

De oefendag- ook wel stiltedag genoemd, vindt vaak plaats in het weekend. Deze duurt tussen de vier en de zes uur. De details over de oefendag ontvang je na inschrijving van de mindfulnesstrainer.

Hoelang duurt een Compassie training?

Een Compassie groepstraining bestaat uit acht lessen van 2 uur. Wij streven ernaar om de training in acht aaneengesloten weken te plannen, maar in de schoolvakanties is er meestal geen les. Het kan dus zijn dat de acht lessen in negen of tien weken worden ingepland.

Kan ik kennismaken met een trainer?

Natuurlijk kan dat.

Wanneer je overweegt om deel te nemen aan een mindfulnesstraining, maar nog twijfels of vragen hebt, kan het wenselijk zijn om in gesprek te gaan met een van onze trainers. Misschien heb je advies nodig in de keuze voor een groepstraining of een individuele training? Of je wilt graag weten of mindfulness geschikt is voor jou en de eventuele klachten die je ervaart. Het gesprek is telefonisch, gratis en vrijblijvend. Hopelijk kun je dan met een zeker gevoel deelnemen aan een mindfulnesstraining.

Een gesprek met een trainer kun je aanvragen bij onze servicedesk, zij helpen je graag per telefoon, chat of mail. De servicedesk kan trouwens ook vaak veel van je vragen beantwoorden. Klop daarom vooral bij ze aan. Wanneer je het gesprek hebt aangevraagd, zal een trainer binnen 48 uur contact met je opnemen.

Kan ik ook losse lessen mindfulness volgen?

Een losse les volgen is mogelijk. Deze lessen noemen we ook wel ‘mindful coaching’. Dit betekent dat je door een trainer of coach begeleid wordt met behulp van mindfulness.

Mindful coaching is een prettige optie wanneer je geen 8-weekse training kan of wil doen. Coachingsessies worden ook vaak gevolgd als vervolg op de mindfulnesstraining MBSR. Op deze manier bepaal jij zelf (in overleg met de trainer) hoeveel lessen je wilt volgen. Dit kunnen er 3 zijn, maar ook 6 of 10. Verder bekijk je samen met de trainer hoe je de lessen inricht.

Wij rekenen €95 per uur voor particulieren/kleine ondernemers en €125 voor werkgevers. Informeer bij onze servicedesk naar jouw vergoedingsmogelijkheden.

Waar vind ik de oefenbestanden?

De oefeningen die je thuis kunt doen, staan online. Dit zijn begeleide aandachtsoefeningen. Scan de QR-codes in het werkboek om toegang te krijgen tot het online oefenmateriaal. Je hebt een internetverbinding nodig om de oefeningen te kunnen doen.

Ik mis een les, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat je een les mist. Dit is goed op te lossen.

In de eerste les heb je een werkboek ontvangen, waarin de kern van de les terug te vinden is. Je kunt de oefeningen met audiobegeleiding in het boek vinden en de theorie doorlezen. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid dat je de volgende les 15 minuten eerder kan komen, zodat de trainer je de belangrijkste elementen van de gemiste les kan vertellen.

Het is niet mogelijk om een gemiste les in te halen in een andere groep in verband met de waarborging van de veilige sfeer. Onze online lessen worden om diezelfde reden niet opgenomen.

Ik wil op een ander moment starten met de MindClasses. Kan dat?

Het kan zijn dat de startdata op onze website niet passen bij je wensen. De MindClasses worden aangeboden op vaste momenten in de week en daar kunnen we niet van afwijken. Maar als je graag later wilt starten dan is aangegeven op de website, neem dan contact met ons op. We kunnen alvast een plekje voor je reserveren vanaf een bepaalde datum. Bel ons op 088 20 32 600 of mail naar info@mindfulnessfabriek.nl.

Moet ik eerst een Mindfulnesstraining hebben gevolgd voordat ik een Compassietraining kan volgen?

Ja. Je kunt pas deelnemen aan een MBCL-training wanneer je een Mindfulness MBSR training hebt gevolgd.

Ik wil mijn inschrijving annuleren, kan dat?

Ja, dat is mogelijk. In onze algemene voorwaarden kun je meer lezen over annuleren of tussentijds stoppen met een training.

Ik kan niet meedoen aan de oefendag die bij mijn training hoort. Kan ik een andere keer meedoen?

Ja, dat kan. Je kunt eenmalig gratis deelnemen aan een Mindfulness Oefendag binnen een jaar nadat je een achtweekse Mindfulnesstraining hebt gevolgd.

Wat kost een online Mindfulness MBSR training?

Een online Mindfulness MBSR training kost €495. Je kunt mogelijk een vergoeding tot €350 ontvangen via je zorgverzekeraar. Betaalt je werkgever? Dan rekenen wij een zakelijk tarief van €595 excl. btw.

Wat kost een online Compassie MBCL training?

Een online Compassie MBCL training kost €495. Betaalt je werkgever? Dan rekenen wij een zakelijk tarief van €595 excl. btw.

Wat kost een Mindfulness MBSR training op locatie?

Een Mindfulness MBSR training op locatie training kost €545. Je kunt mogelijk een vergoeding tot €350 ontvangen via je zorgverzekeraar. Betaalt je werkgever? Dan rekenen wij een zakelijk tarief van €695 excl. btw.

Wat zijn jullie zakelijke tarieven?

Het zakelijke tarief voor een online Mindfulness MBSR training is €595 excl. btw. Voor een online Compassie MBCL training is dit ook €595 excl. btw. Het zakelijke tarief voor onze Mindfulness MBSR training op locatie is €695 excl. btw.

Waarom zijn er verschillen in particuliere en zakelijke tarieven?

Onze zakelijke tarieven zijn wat hoger, omdat bedrijven financiële voordelen genieten, zoals lagere kosten en belastingvoordelen. Particulieren, zoals jij, hebben deze voordelen niet; daardoor hanteren wij voor particulieren lagere tarieven.Voor werkgevers is het heel interessant om te investeren in een mindfulnesstraining vanwege de vele voordelen voor het welzijn en de productiviteit van hun medewerkers. Het nut hiervan is bewezen in een groot aantal onderzoeken. Onze tarieven zijn te allen tijde marktconform, zodat je weet dat jij of je werkgever bij ons een reële prijs betaalt voor een kwalitatief goede training.

Wanneer moet ik betalen?

Graag vragen we je om voorafgaand aan een training te betalen.

Als je gebruikmaakt van een vergoeding via je zorgverzekeraar, vragen we je om voorafgaand aan de training te betalen. Je ontvangt vervolgens een factuur die je direct na afronding van de training kunt declareren.

Als je gebruikmaakt van een vergoeding via je werkgever, vragen we jouw werkgever voorafgaand aan de training te betalen.

Aan hoeveel oefendagen mag ik maximaal meedoen?

Doe je mee met een mindfulnesstraining van 8 weken, dan mag je één keer kosteloos meedoen met een mindfulness oefendag. Wil je daarna opnieuw deelnemen, dan betaal je €35.

Ik kan niet meedoen aan de oefendag die bij mijn training hoort. Kan ik een andere keer meedoen?

Ja, dat kan. Je kunt eenmalig gratis deelnemen aan een Mindfulness Oefendag binnen een jaar nadat je een achtweekse Mindfulnesstraining hebt gevolgd.

Hoe ontvang ik een vergoeding van mijn zorgverzekering?

Heb je recht op een vergoeding, dan ontvang je na afloop van de training een factuur die je kunt declareren bij je zorgverzekering. Stuur de factuur (eventueel samen met een verwijsbrief van je huisarts of specialist) naar je zorgverzekeraar. Je ontvangt de vergoeding op je eigen bankrekening.

Moet ik mijn eigen risico aanspreken voor een mindfulness training?

Nee, een mindfulness training wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket en dit staat los van het eigen risico.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je geen verwijsbrief nodig om vergoeding te ontvangen. Wanneer jouw zorgverzekeraar is aangesloten bij de VGZ-groep, heb je deze mogelijk wel nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar als dit het geval is.

Wat is de VMBN?

VMBN staat voor ‘Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen’. Dit is de grootste beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De vereniging zet zich ervoor in om mindfulness trainers te ondersteunen in de ontwikkeling en voortzetting van hun vak en bewaakt de kwaliteit.

Al onze groepstrainers zijn lid van de VMBN en beschikken over het certificaat cat. 1. Hiermee garanderen wij kwaliteit en worden onze groepstrainingen vergoed door veel zorgverzekeraars.

Is de mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN of de VVM?

Al onze mindfulness groepstrainers zijn aangesloten bij de VMBN of de VVM en beschikken over certificaten. Zij hebben de hoogst genoten opleiding tot mindfulness trainer afgerond.

Waarom vraagt MindfulnessFabriek naar mijn geboortedatum?

Om een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen moet de factuur een aantal standaardgegevens bevatten, waaronder je geboortedatum. Zo zorgen we dat de zorgverzekeraar zo snel mogelijk aan jou kan uitbetalen.

Staat jouw vraag er niet bij?
Neem contact op
Contact
Contact opnemen
Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op met de ServiceDesk.