Wat is mindfulness?

Mindfulness is iets dat je eigenlijk alleen maar met heel veel woorden kunt omschrijven, omdat je het al snel tekort doet met weinig woorden. We proberen het toch met weinig woorden: mindfulness is aandacht voor je ervaring op dit moment. Kun je dat? Met je volle aandacht nu luisteren? Kijken? En bewust zijn van je omgeving? Tegelijkertijd. Aandacht voor jezelf op dit moment? Echt voelen wat je voelt. Nu. Je lichaam. Je emoties. Bewust van de gedachten die je nu hebt. Mindfulness heeft zoals je merkt alles te maken met zeer bewust in het leven staan.

En wat heb je er eigenlijk aan? Aan mindfulness? Het meest kernachtig geformuleerd, zeggen wij: mindfulness geeft je de vrijheid om de juiste keuzes te maken. Het juiste te doen. Te doen wat goed en gezond is voor jou, binnen jouw mogelijkheden. Het meest simpel gezegd: Wat doe je als je honger hebt? Je gaat naar de bakker om een brood te kopen. Wat doe je als je moe bent? Je gaat liggen om te rusten. Dat is in essentie mindfulness. Dit lijkt simpel, maar we hebben ons leven zo ingewikkeld gemaakt, dat het zo simpel niet meer is. We hebben stress, last van depressie en angst. We raken als we niet oppassen burn-out. We laten ons leven door anderen en door de maatschappij. Juist daarom is het heel zinvol om aan mindfulness te doen. Om vanuit rust en aandacht de regie weer over je eigen leven te pakken.

Dus wat is mindfulness? Bewust zijn, van moment tot moment, van wat je doet, voelt en denkt (in jezelf) en van hoe je in relatie staat met je omgeving en de mensen om je heen (buiten jezelf). En op basis van al deze indrukken het juiste doen.

Door ‘mindful’ in het leven te staan kun je de juiste keuzes maken die je gezondheid bevorderen en je leven waardevoller maken.

Bekijk agenda

Wat zijn de effecten van mindfulness?

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht

Interesse in de mindfulnesstraining?

Bekijk agenda

Wat is een mindfulnesstraining MBSR?

De MBSR mindfulnesstraining is de officiële wetenschappelijk bewezen effectieve training die wereldwijd wordt aangeboden. De training bestaat uit acht lessen van 2,5 uur en een oefendag van vier uur. Je ontvangt in de eerste les een hard-cover werkboek die je kunt gebruiken gedurende de training. De lessen van de online MBSR training duren 1,5 uur.

De lessen bestaan grofweg uit drie onderdelen:

  1. praktische oefenen die je direct zelf kunt toepassen
  2. theorie
  3. bespreken van oefeningen

De mindfulnesstraining bij MindfulnessFabriek is geen therapie, maar een training. Je leert vaardigheden die je kunt toepassen in je leven, zodat je lekkerder in je vel zit.

De onderwerpen die aan bod komen:

– les 1: de automatische piloot
– les 2: waarnemen, omgaan met obstakels
– les 3: grenzen
– les 4: stress
– les 5: stress bewust beantwoorden
– les 6: gedachten zijn geen feiten, mindful communiceren
– les 7: zelfzorg, aandacht voor actie
– les 8: blik op de toekomst. hoe nu verder?

Oefendag
Op de mindfulness oefendag bij MindfulnessFabriek passeren de verschillende oefeningen uit de training de revue. Dit gebeurt veelal in stilte, zodat je weinig afleiding hebt.

 Gratis-book en agenda

Maak kennis met onze trainingen door het e-book te downloaden, geheel gratis. Of bekijk direct de mogelijkheden op één van onze locaties in het land en online.

Is mindfulness zweverig?

Wij vinden van niet.

Mindfulness is aandachtig zijn waar je nu bent. We zijn vaak met ons hoofd ergens anders. Eet je wel eens een maaltijd, terwijl je achteraf pas beseft hoe lekker het was? Tijdens de maaltijd waren je gedachten ergens anders. Mindfulness leert je om aanwezig te zijn ín het moment. Het is een vaardigheid dat je kunt leren.

In het moment aanwezig zijn zien wij als iets concreets. Alles behalve zweverig dus. Het is een stukje werkelijkheid, waar je bewust in aanwezig bent.

MindfulnessFabriek associeert de mindfulnesstraining niet met een vorm van religie of andere dogma’s. Wij zijn gewoon mensen, net als jij, die ons leven leven en dit doen we graag bewust. Wij geloven dat een nuchtere bewustwording en zelfkennis kan bijdragen aan een betere wereld.

Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mindfulness effectief is. Enkele conclusies:

– Mindfulness training helpt om stress, gejaagdheid, onrust en gepieker te verminderen.
– Mindfulness training zorgt voor ontspanning, herstel en verbetering van slaap.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfvertrouwen.
– Mindfulness training draagt bij aan het verbeteren van de concentratie.
– Mindfulness training zorgt voor verbeterde prestaties op het werk.
– Mindfulness training heeft een positief effect op onze vitaliteit.
– Mindfulness training helpt in het vergroten van zelfinzicht.

Mindfulness (en de effecten) is dus alles behalve zweverig. Door een mindfulness training te volgen, ontwikkel je vaardigheden die je de rest van je leven kunt blijven toepassen.

Wat is de VMBN?

VMBN staat voor ‘Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen’. Dit is de grootste beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De vereniging zet zich ervoor in om mindfulness trainers te ondersteunen in de ontwikkeling en voortzetting van hun vak en bewaakt de kwaliteit.

Al onze groepstrainers zijn lid van de VMBN en beschikken over het certificaat cat. 1. Hiermee garanderen wij kwaliteit en worden onze groepstrainingen vergoed door veel zorgverzekeraars.

Is de mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN of de VVM?

Al onze mindfulness groepstrainers zijn aangesloten bij de VMBN of de VVM en beschikken over certificaten. Zij hebben de hoogst genoten opleiding tot mindfulness trainer afgerond.

Aan hoeveel oefendagen mag ik maximaal meedoen?

Doe je mee met een mindfulnesstraining van 8 weken, dan mag je één keer kosteloos meedoen met een mindfulness oefendag. Wil je daarna opnieuw deelnemen, dan betaal je €35.

Ik kan niet meedoen aan de oefendag die bij mijn training hoort. Kan ik een andere keer meedoen?

Ja, dat kan. Je kunt eenmalig gratis deelnemen aan een Mindfulness Oefendag binnen een jaar nadat je een achtweekse Mindfulnesstraining hebt gevolgd.

Wanneer start er een training (groep)?

De exacte (start)data van onze groepstrainingen Mindfulness of Compassie kun je vinden in onze complete agenda.

Hoeveel uur per week oefen ik zelf bij een training?

Buiten de lesmomenten om bepaal je dat zelf. Niks is verplicht. Mindfulness en Compassie gaan vooral over goed voor jezelf zorgen en je grenzen aanvoelen (en aangeven). Uit onderzoek blijkt wel dat het effect van de training zeer groot is als mensen tijd maken voor een oefening (30-45 minuten per dag). Ook als mensen minder tijd hebben of maken worden er mooie resultaten behaald.

Hoe lang duurt een les?

Een MBSRtraining bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur.

Ook de Compassietraining bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur.

 

Een online MindClass (MBSR Plus) duurt 1,5 uur en de MasterClass Mindful Werken (MBSR Pro) is van 10 uur tot 17 uur.

Hoe groot is een groep?

We hanteren een maximale groepsgrootte van 15 mensen, maar dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte. We vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor iedereen.

Interesse in de Mindfulness of Compassie training?

Bekijk agenda

Hoelang duurt een mindfulness training?

Een mindfulness groepstraining MBSR bestaat uit acht lessen van 2,5 uur, plus een oefendag. Wij streven ernaar om de training in acht aaneengesloten weken te plannen, maar in de schoolvakanties is er meestal geen les. Het kan dus zijn dat de acht lessen in negen of tien weken worden ingepland.

De individuele training kan in principe vrij worden ingepland in overleg met jou en de trainer. Ideaal voor mensen met flexibele roosters en vakantieplannen.

De oefendag- ook wel stiltedag genoemd, vindt vaak plaats in het weekend. Deze duurt tussen de vier en de zes uur. De details over de oefendag ontvang je na inschrijving van de mindfulnesstrainer.

Hoelang duurt een Compassie training?

Een Compassie groepstraining bestaat uit acht lessen van 2,5 uur. Wij streven ernaar om de training in acht aaneengesloten weken te plannen, maar in de schoolvakanties is er meestal geen les. Het kan dus zijn dat de acht lessen in negen of tien weken worden ingepland.

Kan ik kennismaken met een trainer?

Natuurlijk kan dat.

Wanneer je overweegt om deel te nemen aan een mindfulnesstraining, maar nog twijfels of vragen hebt, kan het wenselijk zijn om in gesprek te gaan met een van onze trainers. Misschien heb je advies nodig in de keuze voor een groepstraining of een individuele training? Of je wilt graag weten of mindfulness geschikt is voor jou en de eventuele klachten die je ervaart. Het gesprek is telefonisch, gratis en vrijblijvend. Hopelijk kun je dan met een zeker gevoel deelnemen aan een mindfulnesstraining.

Een gesprek met een trainer kun je aanvragen bij onze servicedesk, zij helpen je graag per telefoon, chat of mail. De servicedesk kan trouwens ook vaak veel van je vragen beantwoorden. Klop daarom vooral bij ze aan. Wanneer je het gesprek hebt aangevraagd, zal een trainer binnen 48 uur contact met je opnemen.

Kan ik ook losse lessen mindfulness volgen?

Een losse les volgen is mogelijk. Deze lessen noemen we ook wel ‘mindful coaching’. Dit betekent dat je door een trainer of coach begeleid wordt met behulp van mindfulness.

Mindful coaching is een prettige optie wanneer je geen 8-weekse training kan of wil doen. Coachingsessies worden ook vaak gevolgd als vervolg op de mindfulnesstraining MBSR. Op deze manier bepaal jij zelf (in overleg met de trainer) hoeveel lessen je wilt volgen. Dit kunnen er 3 zijn, maar ook 6 of 10. Verder bekijk je samen met de trainer hoe je de lessen inricht.

Wij rekenen €95 per uur voor particulieren/kleine ondernemers en €125 voor werkgevers. Informeer bij onze servicedesk naar jouw vergoedingsmogelijkheden.

Waar vind ik de oefenbestanden?

De oefeningen die je thuis kunt doen, staan online. Dit zijn begeleide aandachtsoefeningen. Scan de QR-codes in het werkboek om toegang te krijgen tot het online oefenmateriaal. Je hebt een internetverbinding nodig om de oefeningen te kunnen doen.

Ik mis een les, wat kan ik doen?

Het kan zijn dat je een les mist. Dit is goed op te lossen.

In de eerste les heb je een werkboek ontvangen, waarin de kern van de les terug te vinden is. Je kunt de oefeningen met audiobegeleiding in het boek vinden en de theorie doorlezen. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid dat je de volgende les 15 minuten eerder kan komen, zodat de trainer je de belangrijkste elementen van de gemiste les kan vertellen.

Het is niet mogelijk om een gemiste les in te halen in een andere groep in verband met de waarborging van de veilige sfeer. Onze online lessen worden om diezelfde reden niet opgenomen.

Ik wil op een ander moment starten met de MindClasses. Kan dat?

Het kan zijn dat de startdata op onze website niet passen bij je wensen. De MindClasses worden aangeboden op vaste momenten in de week en daar kunnen we niet van afwijken. Maar als je graag later wilt starten dan is aangegeven op de website, neem dan contact met ons op. We kunnen alvast een plekje voor je reserveren vanaf een bepaalde datum. Bel ons op 088 20 32 600 of mail naar info@mindfulnessfabriek.nl.

Moet ik eerst een Mindfulnesstraining hebben gevolgd voordat ik een Compassietraining kan volgen?

Je hoeft geen vooropleiding of andere trainingen gedaan te hebben, om met een van onze Compassietrainingen mee te doen. Je trainer zal je door het hele proces bij de hand nemen en is daarom ook geschikt voor absolute beginners.

Ik wil mijn inschrijving annuleren, kan dat?

Ja, dat is mogelijk. In onze algemene voorwaarden kun je meer lezen over annuleren of tussentijds stoppen met een training.

Wat kost een training?

Mindfulness MBSR kost €495

MBSR Plus kost €995

MBSR Pro kost €995

Mindfulness Premium kost €995

 

Compassie training kost €495

Compassie en Coaching kost €950

 

Voor de training kun je jouw STAP-budget inzetten. Je kunt de training dan geheel kosteloos volgen. Ook kun je een vergoeding ontvangen via je werkgever of zorgverzekeraar.

Voor Mindfulness Premium kun je met het STAP-budget €850 subsidie krijgen. Er rest dan een eigen bijdrage van slechts €145.

Wanneer moet ik betalen?

Graag vragen we je om voorafgaand aan een training te betalen.

Als je gebruikmaakt van een vergoeding via je zorgverzekeraar, vragen we je om voorafgaand aan de training te betalen. Je ontvangt vervolgens een factuur die je direct na afronding van de training kunt declareren.

Als je gebruikmaakt van een vergoeding via je werkgever, vragen we jouw werkgever voorafgaand aan de training te betalen.

Maak je gebruik van je STAP-budget? Dan betaalt het UWV direct aan ons uit en hoef jij niets te doen.

Aan hoeveel oefendagen mag ik maximaal meedoen?

Doe je mee met een mindfulnesstraining van 8 weken, dan mag je één keer kosteloos meedoen met een mindfulness oefendag. Wil je daarna opnieuw deelnemen, dan betaal je €35.

Ik kan niet meedoen aan de oefendag die bij mijn training hoort. Kan ik een andere keer meedoen?

Ja, dat kan. Je kunt eenmalig gratis deelnemen aan een Mindfulness Oefendag binnen een jaar nadat je een achtweekse Mindfulnesstraining hebt gevolgd.

Hoe ontvang ik een vergoeding van mijn zorgverzekering?

Heb je recht op een vergoeding, dan ontvang je na afloop van de training een factuur die je kunt declareren bij je zorgverzekering. Stuur de factuur (eventueel samen met een verwijsbrief van je huisarts of specialist) naar je zorgverzekeraar. Je ontvangt de vergoeding op je eigen bankrekening.

Moet ik mijn eigen risico aanspreken voor een mindfulness training?

Nee, een mindfulness training wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket en dit staat los van het eigen risico.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Bij de meeste zorgverzekeraars heb je geen verwijsbrief nodig om vergoeding te ontvangen. Wanneer jouw zorgverzekeraar is aangesloten bij de VGZ-groep, heb je deze mogelijk wel nodig. Informeer bij je zorgverzekeraar als dit het geval is.

Wat is de VMBN?

VMBN staat voor ‘Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen’. Dit is de grootste beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van Mindfulness-based Programs. De vereniging zet zich ervoor in om mindfulness trainers te ondersteunen in de ontwikkeling en voortzetting van hun vak en bewaakt de kwaliteit.

Al onze groepstrainers zijn lid van de VMBN en beschikken over het certificaat cat. 1. Hiermee garanderen wij kwaliteit en worden onze groepstrainingen vergoed door veel zorgverzekeraars.

Is de mindfulness trainer aangesloten bij de VMBN of de VVM?

Al onze mindfulness groepstrainers zijn aangesloten bij de VMBN of de VVM en beschikken over certificaten. Zij hebben de hoogst genoten opleiding tot mindfulness trainer afgerond.

Waarom vraagt MindfulnessFabriek naar mijn geboortedatum?

Om een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen moet de factuur een aantal standaardgegevens bevatten, waaronder je geboortedatum. Zo zorgen we dat de zorgverzekeraar zo snel mogelijk aan jou kan uitbetalen.

Waarom zijn er verschillen in particuliere en zakelijke tarieven?

Financiële budgetten mogen geen drempel zijn om een training te gaan volgen. Daarom kiezen wij voor lagere tarieven voor particulieren en zelfstandig ondernemers. Wij gaan er vanuit dat onze zakelijke klanten beschikken over budgetten voor duurzame inzetbaarheid. Onze zakelijke tarieven zijn daarom marktconform en exclusief BTW.

Worden MindClasses vergoed?

Via sommige verzekeraars kun je een volledige of gedeeltelijke vergoeding krijgen voor de Mindclasses. Ook kun je je werkgever vragen om een bijdrage in het kader van duurzame inzetbaarheid. Vragen? Bel ons op 088 20 32 600 of stuur een mailtje naar info@mindfulnessfabriek.nl. Wil jij gratis Mindclasses volgen? Maak dan gebruik van je STAP-budget en schrijf je in voor een MBSR Plus-training. Dit is een combinatie van de Mindfulness MBSR-training én de 6 Mindclasses.

Wat is het STAP-budget?

In 2023 kun je met het STAP-budget €1.000 subsidie ontvangen om een training of opleiding te volgen. In 2024 vervalt de subsidie, dus profiteer in 2023 nog van de mogelijkheid. Je kunt jouw STAP-budget gebruiken om gratis deel te nemen aan een training van MindfulnessFabriek. Schrijf je in voor maandag 3 juli en vraag je subsidie aan op maandag 3 juli om 10:00. Bekijk startdata.

Voor welke trainingen kan ik mijn STAP-budget gebruiken?

Je kunt jouw STAP-budget inzetten voor de Mindfulness MBSR, Mindfulness MBSR Plus, Mindfulness MBSR Pro, Compassietraining en Mindfulness Premium training. Mindfulness MBSR, Mindfulnes MBSR Plus, Compassietraining en Mindfulness MBSR Pro zijn hierdoor volledig kosteloos te volgen. Voor het Mindfulness Premium weekend ontvang je €850 subsidie en betaal je slechts €145 voor de overnachting en horeca. Klik hier om je direct in te schrijven.

Hoe kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

STAP-budget aanvragen gaat als volgt:

  1. Schrijf je in voor een training die in aanmerking komt voor STAP-budget. Bekijk de startdata.
  2. Je ontvangt direct een STAP-aanmeldingsbewijs per mail, inclusief instructies hoe je de STAP-subsidie kunt aanvragen.
  3. Vraag op maandag 3 juli om 10:00 je STAP-budget aan via stapuwv.nl
  4. Binnen vier weken ontvang je bericht over de goedkeuring. Je kunt dan starten met de training.

Wanneer kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Elke twee maanden start er een nieuw aanvraagtijdvak. Het volgende aanvraagtijdvak begint op maandag 3 juli om 10:00. Tijdens het vorige aanvraagmoment was het STAP-budget binnen twee uur op. Wij raden je daarom aan om op maandag 3 juli om 10:00 uur klaar te zitten met meerdere devices en in te loggen in het STAP-portaal van het UWV. Zo vergroot jij jouw kans op STAP-budget aanzienlijk.

Waar kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Je kunt jouw STAP-budget aanvragen via stapuwv.nl. Het volgende aanvraagmoment start op maandag 3 juli om 10:00. Om STAP-budget aan te vragen heb je een DigiD en een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Wij sturen je STAP-aanmeldingsbewijs op nadat je je hebt ingeschreven voor een training. Inschrijven kan hier.

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Wij zorgen ervoor dat jij je STAP-aanmeldingsbewijs binnen enkele minuten ontvangt per mail. Check hiervoor ook je SPAM-box. Vragen over je STAP-aanmeldingsbewijs? Neem dan contact op met onze Servicedesk via 088-2032600.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om aanspraak te maken op STAP-budget?

Als je voldoet aan de volgende voorwaarden, kom je in aanmerking voor het STAP-budget:

  • Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd;
  • Je hebt de afgelopen 2 jaar minimaal 6 maanden in Nederland gewoond of gewerkt;
  • Je hebt dit kalenderjaar nog niet eerder STAP-budget toegekend gekregen.

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Schrijf je dan hier in voor een gratis training.

Het lijkt mij lastig om STAP-budget aan te vragen. Kunnen jullie mij helpen?

Je moet jouw STAP-budget zelf aanvragen bij het UWV. Wij zullen je echter zoveel mogelijk bij de hand nemen. Zo ontvang je van ons mails met duidelijke instructies en ‘friendly reminders’. Ook kun je op deze pagina meer lezen over het STAP-budget. Toch nog vragen? Bel dan met onze STAP-lijn via 088-2032640 en wij helpen je verder.

Waarom moet ik mij tijdig inschrijven voor een training als ik STAP-budget wil inzetten?

Je kunt jouw STAP-budget aanvragen bij het UWV tijdens verschillende aanvraagmomenten. Het volgende aanvraagmoment vindt plaats op maandag 3 juli om 10:00. Om te zorgen dat je op deze dag STAP-budget kunt aanvragen, moet je je uiterlijk maandag 3 juli om 10:00 aanmelden voor een training van MindfulnessFabriek omdat je een aanmeldingsbewijs nodig hebt dat je tijdens het aanvraagmoment indient bij het UWV. Wil jij een gratis mindfulness training volgen met STAP-budget? Klik dan hier en schrijf je direct in.

Wanneer hoor ik of mijn STAP-aanvraag is goedgekeurd?

Nadat je jouw STAP-subsidieaanvraag hebt afgerond via de website van het UWV, hoor je binnen vier weken van het UWV of je aanvraag definitief is goedgekeurd. Ook kun je via stapuwv.nl de status van je aanvraag bekijken.

Wat gebeurt er als het niet is gelukt om STAP-budget aan te vragen?

Het kan voorkomen dat jij door omstandigheden niet in staat bent om het STAP-budget aan te vragen, of dat je niet door de wachtrij van het UWV komt.

Je kunt overwegen om alsnog mee te doen met een training. Er zijn vergoedingsmogelijkheden via zorgverzekeraars tot € 350. Kijk hier of jouw zorgverzekeraar de training vergoedt. 

Er zijn ook veel werkgevers en uitkeringsinstanties die een training volledig vergoeden. Misschien wil jouw werkgever de training ook wel vergoeden? Klik hier om een offerte voor jouw werkgever te genereren.

Wil je geen gebruik maken van deze mogelijkheden, dan kun je de training kosteloos annuleren.

Ik heb mijn STAP-budget al gebruikt, kan ik op een andere manier vergoeding krijgen?

Naast het STAP-budget kun je ook een vergoeding ontvangen via je werkgever of zorgverzekeraar.

Er zijn vergoedingsmogelijkheden via zorgverzekeraars tot € 350. Kijk hier of jouw zorgverzekeraar de training vergoedt. 

Werkgevers en uitkeringsinstanties investeren graag in jouw gezondheid. Misschien wil jouw werkgever de training ook wel vergoeden? Klik hier om een offerte voor jouw werkgever te genereren.

Waarom moet ik een eigen bijdrage van €145 betalen voor Mindfulness Premium?

Met het STAP-budget mogen alleen primaire scholingskosten – zoals de kosten van de trainer en het materiaal – worden bekostigd. Secundaire kosten zoals de kosten voor de overnachting moeten daarom in de vorm van een eigen bijdrage worden betaald.

Staat jouw vraag er niet bij?
Neem contact op
Contact
Contact opnemen
Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op met de ServiceDesk.

Bekijk de last minute deals en profiteer van hoge kortingen. Bekijk de agenda.