Over de retraite

Je gaat met een groep van 20 reizigers naar de Sahara woestijn in Marokko voor een week van verhalen, muziek, dans, yoga en meditatie in de openlucht. De retraite is toegankelijk voor iedereen ongeacht de ervaring die je hebt. Het is een vriendelijke, inspirerende omgeving met een ontspannen sfeer, er is geen enkele verplichting om aan workshops mee te doen. Als je gewoon door de woestijn wilt wandelen en terug komt rond etenstijd is dat ook prima. Het idee is dat iedereen gehoor kan geven aan zijn of haar eigen behoeften en zo een eigen ritme kan vinden tijdens de retraite.

Wat ga je doen?

De retraite start met een welkomstdiner in het plaatsje Hassalbied op zondag om 21:30 uur. Je overnacht daar en de volgende ochtend wordt alle bagage op de kamelen gebonden en loop je met elkaar de woestijn in waar je start met een openingscirkel. De daarop volgende dagen zijn gestructureerd door maaltijden, meditaties, workshops en muziek rondom een kampvuur in de avonden. Het programma is gebaseerd op meditatie in de ochtenden en contact-improvisatie dans met aikido elementen in de middag. Je zult merken dat alleen al in de Sahara zijn maakt dat je bewuster aanwezig met je geest, je ademhaling en je gevoelens. Alleen al een stukje lopen door de woestijn is als een meditatie. Na het diner, zodra de sterren aan de hemel verschijnen verzamel je rondom het vuur waar verhalen worden verteld, muziek wordt gemaakt en soms ook talking cirkels worden gehouden, een traditie die komt van de indianen en die een sfeer van echt  luisteren en empathie aanmoedigt. Op zaterdagochtend laadt je de spullen weer op de kamelen en ga je terug naar Hassalbied, daar kun je een extra nacht verblijven of een bus terug nemen.

Begeleiding

De retraite wordt begeleid door Durward en Marta. Durward begeleidt het meditatieprogramma in de ochtenden, waarbij hij je helpt om de ruimte tussen je gedachten te verkennen en om verbinding te maken met wie je bent onder de oppervlakte van de gebruikelijke piekergedachten en zorgen. Marta geeft de contact improvisatie dansworkshops in de middagen. Hiervoor is geen ervaring nodig, alleen de bereidheid op te luisteren, voelen en onderzoeken. Contact improvisatie gaat over het vinden van nieuwe manieren om te communiceren, bewegen en jezelf uit te drukken zonder woorden.

 

Investering

De investering is 475,- euro, hiervan wordt alles betaald vanaf de ontmoeting op zondagavond t/m het afscheid op zaterdagmiddag.

Overige informatie

Je boekt zelf een ticket naar Marokko, het meest handige is om te reizen naar Marrakech of Fez, maar Agadir of Casablanca zou eventueel ook kunnen. Vanaf daar kun je een bus nemen naar Merzouga (ongeveer 11 uur reizen) waar je door de begeleiders zal worden opgehaald. Een retourvlucht naar Marokko is te koop voor zo’ 100,- euro. Voor meer specifieke informatie en tips over de reis kun je na aanmelding contact opnemen met de begeleiders.