Er wordt veel geschreven over WerkGeluk bij werknemers, leidinggevenden en organisaties. Een positieve bedrijfscultuur wordt vaak gebaseerd op positieve gedragsverandering van de individuele werknemer (want je kunt er zelf iets aan doen) en ondersteuning vanuit de organisatie (ook de leiding dient het anders aan te pakken). Hierbij wordt – zoals zo vaak – voorbijgegaan aan het feit dat niets zo moeilijk is als gedragsverandering. Als je daar niet de juiste tools voor hebt kun je een echte doorbraak op WerkGeluk wel vergeten.
Wat heb je nodig voor positieve gedragsverandering? Wat gaat vooraf aan elke duurzame gedragsverandering? Dat zijn in hoofdzaak twee dingen: zelfbewustzijn en acceptatie. Zelfbewustzijn gaat over jezelf kennen. Niet oppervlakkig, maar wat dieper. Daarvoor is het nodig om wat tijd uit te trekken om jezelf beter te leren kennen. Daarbij hoef je niet te overdrijven; het gaat erom af en toe stil te staan bij wie je bent en wat je wilt, wat je belangrijk vindt in je werk en in je leven. Het een staat niet los van het ander. Als je jezelf beter leert kennen heeft dat vele positieve resultaten tot gevolg. Je leert je grenzen beter kennen, waardoor je jezelf in staat stelt je grenzen beter te leren hanteren. Dit zorgt ervoor dat je je stressniveau beter kunt hanteren en de kans op een burn-out minimaliseert. Meer zelfkennis geeft je ook de gelegenheid meer jezelf te kunnen (en van jezelf te mogen) zijn waardoor je bij anderen authentiek overkomt. Mensen willen graag met echte mensen in contact staan. Dat geeft over en weer waardering en respect voor elkaar. Meer aandacht voor jezelf leidt dus tot een goede en degelijke basis waarop je de gedragsverandering die nodig is voor meer WerkGeluk kunt funderen. Zelfbewustzijn als lanceerbasis voor de raket van WerkGeluk.
Acceptatie is een tweede stap op weg naar een gezonde basis voor meer persoonlijk en collectief WerkGeluk. In het ‘meer bewust worden van jezelf’ waarbij je je talenten meer gaat waarderen, meer jezelf kunt zijn en meer open naar anderen zult kunnen zijn en je bovendien ook bewuster zult worden van wat jij belangrijk vindt en wat je graag (anders) wilt doen, zul je niet alleen met positieve aspecten van jezelf geconfronteerd worden, maar ook met minder positieve. Gewoonlijk loop je daar misschien voor weg of wellicht ben je geneigd om ertegen te vechten. Als mens wordt je nou eenmaal liever niet geconfronteerd met negativiteit. De vecht/vlucht reacties die hieruit voortkomen zijn heel normale intuïtieve reacties die iedereen heeft. Je kunt je alleen afvragen of het je helpt om gelukkig te worden. Als je hier even over nadenkt kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat het je niet helpt. Integendeel. Het zou beter zijn om minder positieve (negatieve) aspecten te accepteren. Veel beter. Door meer aandacht voor jezelf te hebben en zowel de positieve als de minder positieve kanten van jezelf eenvoudigweg te accepteren, wordt je een completer mens. Iemand die niet weg wil van zichzelf en die niet tegen zichzelf hoeft te strijden. Dat bespaart je bakken met energie. Je zult het met jezelf moeten doen, hoe dan ook. Want je kunt jezelf (je gedachten, gevoelens, identiteit en overtuigingen) niet zo maar veranderen. Alleen je gedrag kun je actief veranderen. En dat is over het algemeen niet erg makkelijk. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door jezelf te accepteren zoals je bent als persoon die leeft, ervaart, denkt en voelt.
Dus als je je zelfkennis vergroot en jezelf accepteert zoals je bent, dan heb je aan de voorwaarden voldaan om je gedrag duurzaam positief te veranderen. En daarmee komt duurzaam WerkGeluk binnen handbereik. Hoe doe je dat dan, zelfbewustzijn en zelfacceptatie vergroten? Door mindfulness te beoefenen. Mindfulness is een geweldige manier om op jezelf te reflecteren. Om jezelf de ruimte te geven te zijn wie je bent. En om te zien en te voelen wat jij nodig hebt en wat je graag wilt. Bedenk ook dat je jezelf wat aandoet als je jezelf niet accepteert zoals je bent. Je leeft dan niet echt en probeert steeds maar weer iemand anders te zijn. Onder ons gezegd, dat gaat je niet lukken en levert veel frustratie op en zeker geen geluk. Dus geef jezelf de aandacht die je verdient, door mindfulness, zelfreflectie en acceptatie, en laat je werkende leven in het teken staan van WerkGeluk.
Harrie Kolsteeg © 2021 MindfulnessFabriek | Werk aan WerkGeluk