Lees verder

Kan mindfulness helpen bij depressie?

Mindfulness kan zeker helpen bij het omgaan met depressie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness-gebaseerde interventies symptomen van depressie kunnen verminderen en het risico op terugval kunnen verkleinen.

Mindfulness helpt een terugval bij depressie te voorkomen

Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) is een therapie die specifiek is ontworpen om terugval bij depressie te voorkomen. MBCT combineert traditionele cognitieve gedragstherapie met mindfulness-strategieën. Studies hebben aangetoond dat MBCT de terugvalpercentages bij depressie kan verminderen, vooral voor degenen die drie of meer eerdere episoden van depressie hebben gehad.

Mindfulness vermindert rumineren

Rumineren of het herhaaldelijk overdenken van negatieve gedachten (piekeren) is een bekende risicofactor voor depressie. Mindfulness kan helpen om piekergedachten te doorbreken door je te trainen je bewust te worden van deze gedachten en ze te laten gaan zonder dat je erin verstrikt raakt.

Mindfulness zorgt onder andere voor aanwezigheid in het huidige moment

Piekeren is iets dat veel voorkomt bij depressie. Mindfulness leert je om in het huidige moment te zijn en dat helpt om het piekeren over het verleden of de toekomst te verminderen.

Mindfulness zorgt voor objectiviteit ten opzichte van je gedachten

Mindfulness kan je helpen om je te realiseren dat gedachten slechts tijdelijke mentale gebeurtenissen zijn en geen feitelijke waarheden. Dit besef kan het gemakkelijker maken om afstand te nemen van negatieve of zelfkritische gedachten die vaak gepaard gaan met depressie.

Mindfulness zorgt voor het reguleren van je emoties

Door bewust aandacht te schenken aan je eigen emotionele reacties – zonder oordeel – kun je beter leren omgaan met ongemakkelijke of overweldigende emoties. Daardoor kunnen de intensiteit en de duur van depressieve episoden worden verminderd.

Mindfulness is geen vervanging voor een traditionele behandeling

Hoewel mindfulness je veel voordelen kan bieden moet je het niet zien als een vervanging voor een traditionele behandeling voor depressie, zoals medicatie of psychotherapie. Het is het beste om mindfulness te zien als een complementaire of aanvullende methodiek.

Zoek professionele begeleiding bij zware depressie

Vooral als jouw depressie ernstig is, is het heel belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut of psycholoog kan je de juiste begeleiding geven bij het integreren van mindfulness in een algehele behandelstrategie.

Kortom, mindfulness kan een zeer waardevolle rol spelen in het omgaan met depressie en voorkomen ervan. Met de juiste begeleiding en in combinatie met andere therapeutische benaderingen kan mindfulness een effectief hulpmiddel zijn in de strijd tegen depressie.