Werknemers en managers met ambitie worden bewonderd en verguist. Bewonderd om wat ze voor elkaar kunnen krijgen, verguist omdat ze ervan worden verdacht om hogerop te willen komen of zich het gevlij van de leidinggevende of andere collega’s willen laten welgevallen. Individuele ambitie is een recept voor tegenstellingen en onderlinge concurrentie. Hoe kun je ambitie in goede banen leiden, zodat de hele organisatie ervan profiteert?
Het antwoord is even voor de hand liggend als lastig te realiseren; ambitie dient vooral gericht te zijn op samenwerking en werken aan een gemeenschappelijk resultaat. Verbondenheid of verbinding tussen mensen wordt gezien als een van de belangrijkste factoren van WerkGeluk van individuele medewerkers. Mensen willen ergens bij horen en in een organisatie is dat niet anders. Ergens bij horen betekent dat je gemeenschappelijke eigenschappen bij elkaar vindt. Tegelijkertijd is er de zeer menselijke behoefte om je te onderscheiden, om (positief) af te steken tegen de anderen en dit te laten zien aan voor jou belangrijke personen. Deze behoefte aan waardering is eveneens een belangrijke factor in het kader van WerkGeluk. Op het ervaren van verbinding en ontvangen van waardering heb jij als individuele werknemer niet zo heel veel invloed. Jouw organisatie draagt hiervoor verantwoordelijkheid. Jij kunt ze hooguit attenderen op het belang van deze factoren voor WerkGeluk.
Het is dus aan jouw organisatie om de individuele behoefte aan onderscheidend vermogen en (dus) waardering in evenwicht te brengen met de behoefte aan verbondenheid. De weg die hierbij open ligt is om werknemers te ondersteunen bij het benutten en ontwikkelen van talenten en de verschillen tussen jou en je collega’s te waarderen. Als je mag zijn wie je bent hoef je niet meer op je tenen te lopen. Je hoeft de concurrentie niet (meer) aan te gaan. In de organisatie kan gekeken worden naar het ontwerpen van functies of rollen rondom de talenten van de individuele werknemer. En op basis van deze rollen kan een dreamteam worden samengesteld. De organisatie erkent en maakt gebruik van ieders kwaliteiten en stelt een team zo samen dat alle leden ervan op een organische manier hun plek vinden en kunnen excelleren. Ambitie wordt ingezet om het team en de organisatie verder te helpen. Individuele kwaliteiten en gezamenlijke successen mogen worden gewaardeerd en gevierd. Mindfulness kan hier een belangrijke rol spelen. Aandacht voor persoonlijke talenten, gevoelens over en weer en intermenselijk gedrag is de sleutel voor een succesvolle samenwerking.
Wij hebben als mens de illusie dat we functioneren in afgescheidenheid. Dat we als individu losstaan van anderen. Als zodanig doen we ook ons best om onszelf zoveel mogelijk te gunnen, soms ten koste van anderen. Uiteindelijk levert dat een vrij leeg en onbevredigend gevoel op. We vergeten dat in verbinding staan en verbondenheid voelen met een team of een organisatie ons waarachtig geluk kan schenken. Een prestatie die je samen met anderen bewerkstelligt levert je zoveel meer op dan de kortstondige roes van de overwinning op een ‘concurrent’. En bovendien, die strijd moet je telkens weer leveren, je dient steeds weer te bewijzen dat je ‘sterker’ bent dan de ander. Het hebben van een gezamenlijke ambitie geeft veel vreugde. Vreugde die bovendien duurzaam is. Het gaat hierbij om gunnen. Gunnen dat de ander ook mag excelleren en zijn aandeel in het succes mag hebben.
Harrie Kolsteeg © 2021 MindfulnessFabriek | Werk aan WerkGeluk