Lees verder

Mindfulness op het werk

Heb je te maken met een hoge werkdruk of heb je de neiging om erg veel van jezelf te verwachten op je werk? Dan kan het zijn dat je werkstress ervaart en graag wilt leren hoe je mindfulness kunt toepassen gedurende je werkdag om weer wat meer rust te ervaren ten midden van de onrust. We zullen je daarvoor enkele tips geven. (Let op: zijn er blijvende stressklachten? Ga dan naar je huisarts en blijf er niet mee rondlopen!)

Reis met aandacht naar je werk

Vaak hebben we de neiging om onderweg al helemaal druk te zijn met wat er die dag allemaal moet gebeuren of om in het openbaar vervoer berichtjes te beantwoorden, het nieuws te lezen of sociale media te bekijken. Maak je reis in plaats daarvan eens een bewust momentje voor jezelf. Kijk eens om je heen, merk op hoe je ademhaling in je lichaam beweegt en voel hoe je er bij zit. Hoef je niet zelf te rijden? Dan kun je dit moment ook goed gebruiken om een geleide meditatie te doen. Bekijk hier onze oefeningen.

Maak een bewuste keuze

Als je veel werk hebt liggen kan de neiging zijn om meteen te beginnen en als een kip zonder kop achter de feiten aan te gaan rennen. Het lijkt soms alsof je snelheid verhogen de enige manier is om de berg weg te werken, maar je jaagt je hersenen daarmee in de overlevingsstand. In die stand ben je niet goed in staat om dingen in perspectief te plaatsen, om te leren, om effectief te communiceren en om je geheugen goed te gebruiken. Creëer in plaats daarvan overzicht. Overleg eventueel met iemand welke zaken prioriteit hebben en wees reëel: je kunt maar eén ding tegelijk. Maak dus een bewuste keuze welke taken je oppakt en welke (op dit moment nog even) niet.

Neem pauzes

Een vergelijkbare valkuil is om door te werken in je pauzes om zoveel mogelijk werk te kunnen doen. Terwijl je juist veel efficiënter werkt als je helder van geest en gezond bent. Gun je lichaam en je hersenen even een moment rust om zich te herstellen. Loop een rondje en kijk eens met aandacht om je heen, ruik de lucht, voel je lichaam en als je gaat lunchen, proef dan eens bewust wat je eet.

Zet een mindfulness-timer

Zet een timer die gedurende je werkdag meerdere malen afgaat (tip: mindfulness bell is een gratis app die hier goed geschikt voor is). Gebruik het geluid van de timer als reminder om voor jezelf te zorgen. Check voor een moment bij jezelf in: Zit je nog lekker? Hoe is het met je ademhaling? Heb je iets nodig? Even rekken en strekken? Wat drinken? Naar het toilet? Zo vergeet je ook tijdens intensieve taken niet voor jezelf te zorgen.

Maak van mindfulness een routine

Na drie keer rustig en bewust ademhalen ziet de wereld er vaak alweer een beetje anders uit, maak hier een gewoonte van door het op vaste momenten te herhalen: als je op je werk aankomt, als je je computer start, als je je mailbox opent, als je koffie haalt, als je naar het toilet gaat of voor een gesprek of vergadering. Kies momenten die voor jou werken.

Een mooie mindvolle werkdag gewenst!

Gerelateerde berichten

Doe mee met een training en ga van stress en onrust naar ontspanning en acceptatie. Bekijk de agenda.