Lees verder

Hoe kun je mindful leven?

Mindful leven gaat over de tijd nemen voor jezelf, met aandacht aanwezig zijn bij wat je ook aan het doen bent, ruimte creëren voor wat je ook ervaart en goed voor jezelf zorgen. Hieronder een aantal praktische stappen waarmee je dit in je leven kunt oefenen, waar je ook bent, wat je ook aan het doen bent.

Stop of vertraag voor een moment

We zijn geneigd om op een heel hoog tempo te leven, waardoor het kan voelen alsof we geleefd worden in plaats van regie hebben in ons eigen leven. Alleen al even drie keer rustig en aandachtig ademhalen kan ons weer terug brengen naar dit moment.

Stel jezelf de vraag: wat ervaar ik nu?

Onze hersenen zijn vaak zo druk met verwerken, verklaren, voorspellen, oplossen, analyseren en oordelen dat we vergeten om bij onszelf in te checken. Hierdoor mis je de mooie waardevolle momenten in je leven en kun je bovendien gemakkelijk je grenzen uit het oog verliezen en jezelf voorbij gaan. Voorkom dit door af en toe voor een moment bewust op te merken wat je ervaart. Welke lichamelijke sensaties merk je op? Welke zintuiglijke ervaringen? Hoe gaat het verder met je?

Doorbreek automatische patronen

Als we iets ervaren hebben we de neiging om daar meteen automatisch op te reageren. Prettig? Aantrekken/behouden! Onprettig? Vermijden/oplossen! Neutraal? Negeren! Het nadeel van deze automatische reacties is dat ze vaak helemaal niet werken. Misschien wil je heel graag verbinding met mensen, maar ga je het steeds uit de weg omdat je bang bent dat je niet goed genoeg bent. Of misschien ga je steeds je eigen grenzen over omdat je nooit nee durft te zeggen. Vermijden, afleiden en verdoven zijn korte termijn oplossingen, op lange termijn heb je er vaak juist last van. Neem daarom eerst eens een moment om te ervaren wat je nu eenmaal ervaart, prettig, neutraal of onprettig. Adem in, adem uit.

Maak een bewuste keuze

Mindfulness gaat over keuzevrijheid. Wanneer je je automatische patronen beter gaat herkennen en je bewust aanwezig bent, krijg je stap voor stap weer de regie over jouw eigen leven terug. Je kunt het leven leven zoals jij dat wilt, volgens jouw waarden. Wil je verbinding? Dan kun je misschien oefenen met het accepteren van de angst voor afwijzing die daar soms nu eenmaal bijhoort. Heb je behoefte aan een dagje voor jezelf? Dan kun je oefenen met het accepteren van de schuldgevoelens die bijvoorbeeld langskomen als je daarvoor nee tegen een ander moet zeggen. Laat je waarden je keuzes bepalen.

Wees mild

Het leven bestaat nu eenmaal uit pieken en dalen en we vinden nou eenmaal sommige kanten van onszelf leuker dan andere. Hoe meer we ons inspannen om dat te veranderen, hoe meer we er onder lijden dat we er geen controle over krijgen. Leer voor jezelf te zorgen op moeilijke momenten in plaats van jezelf te veroordelen.

Gerelateerde berichten
Hoe pas je mindfulness toe?

Doe mee met een training en ga van stress en onrust naar ontspanning en acceptatie. Bekijk de agenda.