Lees verder

Mindfulness voor ouders

Welke ouder heeft er tegenwoordig naast werk, kinderen, huishouden, sporten, sociale contacten ook nog tijd over om een training te volgen? Of te zitten mediteren?
Als je de experts mag geloven, zou mindfulness je wel eens meer tijd en energie kunnen opleveren. En ook nog meer gezelligheid in huis en gelukkigere kinderen.. Hoe zit dit en wat levert zo’n mindfulnesstraining je nou op als ouder?

Je kent het vast wel: je bent weer eens te laat vertrokken en moet onderweg nog even langs de supermarkt. Je 7-jarige heeft zijn voetbaltenue al aan en je 3-jarige heeft net middenin een gangpad haar schoenen uitgeschopt. Met een verhit hoofd duw je haar voetje weer in een schoen, waarop zij losbarst in een heftig gebrul. Precies op dat moment ziet je 7-jarige een klok hangen en roept dat hij te laat gaat komen: ‘Schiet nou op mam, door jou kom ik altijd te laat!’ Mensen beginnen naar jullie te kijken – je voelt hun oordelende blik (denk je). Je dochter schopt de schoen weer uit, precies tegen jouw scheenbeen. Je zoon begint te huilen. Je voelt je gezicht aanspannen en je stemming richting het vriespunt zakken. Op dit soort momenten kan een mindfulle houding het verschil maken. Echt waar.

Mindfulness leert je om niet overspoeld te raken door belemmerende gedachten en gevoelens, om een helder hoofd te houden en vanuit kalmte te reageren, hoe lastig de situatie ook is. Dit betekent niet dat je altijd rustig en zachtaardig moet zijn, integendeel. Soms vraagt een situatie om stemverheffing en duidelijke taal. Maar het gaat erom dat je zelf besluit hoe je reageert, op een manier die past bij hoe je als ouder wil zijn. En niet vanuit je eigen overspoelde emotionele brein.

Jouw kalmte heeft direct effect op de gemoedstoestand en het gedrag van je kinderen.  Net zoals kinderen duidelijk reageren op stress en spanning bij ouders, zo varen ze ook mee op je ontspannen houding. Het aantal situaties dat overheerst wordt door spanning en irritatie zal geleidelijk afnemen. In plaats daarvan komt ruimte voor ontspannen, fijne momenten waarin je kinderen zich onbelemmerd kunnen ontwikkelen.

 

Gerelateerde berichten
Mindfulness voor jongeren

Doe mee met een training en ga van stress en onrust naar ontspanning en acceptatie. Bekijk de agenda.