Lees verder

Is mindfulness zweverig?

Krijg je bij mindfulness een beeld voor ogen van mensen die in lotushouding op een spirituele openbaring zitten te wachten en aan de typische winkeltjes waar naast mindfulness-boeken ook wierook, edelstenen en engelen-beeldjes worden verkocht? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je je afvraagt of mindfulness niet wat te zweverig voor je is en of je er wel concreet wat aan zult hebben bij de dingen waar je tegenaan loopt.

Mindfulness in de medische wereld

Gelukkig kunnen we je geruststellen. Mindfulness heeft een oorsprong in het Boeddhisme, maar wordt inmiddels al zo’n 20 jaar lang succesvol toegepast in de medische wereld. Jon Kabat Zinn die destijds werkzaam was in een ziekenhuis in Massachusetts wist mindfulness op een praktische manier te vertalen voor westerse patiënten. Hij constateerde dat veel patiënten die uitbehandeld waren nog kampten met chronische pijnklachten, stress en terugkerende depressies. Hij ontwikkelde speciaal voor deze doelgroep de MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) om beter te leren omgaan met blijvende en terugkerende klachten.

Wetenschappelijk bewezen effecten

Inmiddels zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness waaruit is gebleken dat het zeer effectief is voor verschillende doelgroepen. Hersenscans laten zien dat door mindfulness de activiteit afneemt in gebieden van de hersenen die gaan over angst en stress. Sterker nog: de grijze massa van de amygdala – een hersengebied dat ons waakzaam maakt voor bedreigingen – is zichtbaar kleiner bij mensen die regelmatig mindfulness toepassen dan bij mensen die dit niet doen. De activiteit neemt juist toe in gebieden van de hersenen die gaan over pijntolerantie en de grijze massa van de prefrontale cortex – het hersengebied dat gaat over aandacht, concentratie, zelfbewustzijn, leervermogen, empathie, compassie en geheugen – wordt groter wanneer je regelmatig mindfulness toepast. Ook voor het lichaam zijn er veel voordelen: de bloeddruk neemt af (en daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten), de telomeren (eiwitten die ons DNA beschermen) worden langer en ons immuunsysteem krijgt een boost, waardoor we minder vatbaar worden voor infecties.

Mindfulness voor iedereen

Niet zo gek dus dat mindfulness tegenwoordig wordt aangeboden aan (ex)militairen en hulpdiensten zoals de brandweer, politie en ambulancepersoneel. Dat de huisarts bij stressgerelateerde klachten verwijst naar een mindfulnesstrainer en dat zorgverzekeraars en werkgevers vergoedingen bieden voor mindfulness-programma’s. En het is niet alleen voor mensen met klachten, in alle lagen van de maatschappij wordt het door verschillende doelgroepen beoefend: van succesvolle ondernemers tot schoolkinderen, van zakenlui tot topsporters en van hippies tot wetenschappelijke studenten.

Nuchter en toegepast

Mindfulness biedt praktische vaardigheden die je eenvoudig kunt toepassen om beter met uitdagingen om te gaan. Wij kiezen bij MindfulnessFabriek bewust voor een nuchtere manier van begeleiden om de training voor zoveel mensen toegankelijk en laagdrempelig te maken. Bij ons dus zeker geen zweverig gedoe.

Gerelateerde berichten

Bekijk de last minute deals en profiteer van hoge kortingen. Bekijk de agenda.