Lees verder

De kosten van haast

Chronische haast door een te drukke agenda of een nooit eindigende to-do list kan zorgen voor spanning en het stress niveau vergroten. Het kan zelfs zijn dat haast een automatisme wordt waar we dus constant in verkeren en moeilijk uit kunnen stappen. Een onderzoek getiteld ’to multi-task or not to multi-task’ laat dit mooi zien. Uit dit onderzoek blijkt dat multi-tasken (zelfs bij de meest intelligente mensen) de effectiviteit verlaagd. Een ander onderzoek laat zien dat als we tijdens een taak afgeleid zijn we 50% meer fouten maken dan als we volledig in de taak opgaan.
Dit roept dus de vraag op: hoe kunnen we effectief zijn als ons leven zo druk en hectisch is?

Een mogelijke oplossing

Om in de drukte toch het overzicht te behouden is het belangrijk dat onze automatische patronen van snel en hard werken worden doorbroken. Het is belangrijk dat we af en toe leren vertragen om te overzien wat op dat moment belangrijk is.

Een methode om je automatismen te doorbreken kan mindfulness zijn. Mindfulness kan er namelijk voor zorgen dat je bewust wordt van de patronen in het leven die stress veroorzaken, waardoor er een keuze ontstaat: de keuze om in situaties te kunnen bepalen hoe jij het beste kan handelen. Op deze manier is het mogelijk om het overzicht te leren behouden en beter voor jezelf zorgen.

Hierdoor krijg jezelf weer de regie in handen waardoor je kan herkennen welke activiteiten je energie opleveren en meer van dat soort activiteiten in je leven kan inpassen.

Wil je hier meer over weten? Klik dan hier

Gerelateerde berichten

Doe mee met een training en ga van stress en onrust naar ontspanning en acceptatie. Bekijk de agenda.