Lees verder

Vaak zijn deelnemers aan onze mindfulnesstrainingen zo enthousiast over mindfulness dat ze er over willen vertellen aan hun familie of vrienden. Daarbij hebben ze vaak moeite om uit te leggen wat Mindfulness nou precies is en daardoor kan het vaag en zweverig lijken. Maar – zoals (ex-)deelnemers aan de Mindfulnesstraining weten – het tegendeel is eerder waar. Mindfulness is niet vaag en zweverig; Mindfulness gaat over je eigen ervaring, datgene wat jij voelt en denkt en dat op een objectieve manier aandacht geven of beschouwen. En wat is daar vaag en zweverig aan, je eigen ervaring? Dat heeft meer te maken met kennis over jezelf, als je het mij vraagt. Kennis die onmisbaar is om de juiste keuzes te maken; om te kiezen voor welzijn en geluk, en niet zo maar op goed geluk iets proberen en de resultaten van je handelen achteraf misschien te betreuren.

We zijn gewend met onze gedachten mee te vliegen naar gisteren en (vooral) morgen en overal te verblijven, behalve in het nu. Mindfulness stimuleert je juist om in het nu te zijn en niet in het verleden of de toekomst. En doordat Mindfulness zo iets anders is dan wat we gewend zijn lijkt het begrip Mindfulness vaag en het oefenen met Mindfulness ingewikkeld. Maar het is juist niet ingewikkeld; het is het meest eenvoudige wat er is! Je hoeft niet naar verklaringen te zoeken geen oplossingen te bedenken, geen vraagstukken op te lossen, niet te beredeneren waarom de dingen zijn zoals ze zijn of zo zijn gelopen als ze zijn gelopen. Nee, je hoeft je alleen maar te realiseren dat het is zoals het is en niet te bedenken (of te willen) dat het anders is. Dus in het nu zijn en niet in verleden of toekomst. Dat is uiterst eenvoudig en kan je veel spanningen en innerlijke strijd besparen. Heel veel. Dit kan bijvoorbeeld het verschil betekenen tussen burn-out en ontspannen leven! En daarmee beweer ik graag dat mindfulness wel eenvoudig is, maar daarmee zeg ik niet dat het gemakkelijk is om vanuit ‘een staat van mindfulness’, ofwel ‘mindful’ te leven. Iedereen kan het, dat is zeker; het gaat ten slotte over aandacht en dat is iets wat we allemaal bezitten. Maar training (en daarmee begeleiding) is absoluut noodzakelijk om ook daadwerkelijk en duurzaam de vruchten te plukken: meer aanwezig zijn in het heden en vermindering van stress in de meest brede zin.

En daarmee heb ik enkele kernwaarden van Mindfulness naar voren gebracht, maar nog niet kernachtig omschreven wat mindfulness is. Wat kun je nou zeggen als iemand je vraagt wat Mindfulness is? Ik denk dat niemand in staat is om dat in enkele zinnen exact uit te leggen, zonder de geweldige kracht en reikwijdte van Mindfulness tekort te doen. En daarmee blijft het natuurlijk vaag. Niet verwonderlijk; Mindfulness betreft je eigen allerpersoonlijkste ervaring, en dat is zowel vaagheid (voor anderen) als jouw persoonlijke werkelijkheid.

Je kunt er met behulp van Mindfulness voor zorgen dat je meer dan ooit volop in het leven staat, en met beide benen op de grond. Je kunt dan bewuster genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft en op de juiste wijze leren omgaan met moeilijkheden en tegenslagen. En dat lijkt me niet bepaald vaag en zweverig.

Gerelateerde berichten

Doe mee met een training en ga van stress en onrust naar ontspanning en acceptatie. Bekijk de agenda.